Δε χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και γίνεται αυτόματα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, ευνοώντας παράλληλα την υγεία μας. Αυτοί είναι μόλις ορισμένοι λόγοι που κάνουν το περπάτημα ιδιαίτερα δημοφιλές. Τι θα γίνει όμως εάν θέσουμε έναν μικρό βαθμό δυσκολίας και το κάνουμε… ανάποδα;

Αυτή και μόνο η αλλαγή προσανατολισμού μπορεί να επιφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Όπως εξηγεί ο Jack McNamara, Λέκτορας Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου με άρθρο του στο The Conversation, αν και το περπάτημα μοιάζει ως μια απλή διαδικασία, στην πραγματικότητα απαιτείται συντονισμός μεταξύ του οπτικού, του αιθουσαίου (οι αισθήσεις που συνδέονται με κινήσεις όπως η στροφή, η περιστροφή ή η γρήγορη κίνηση) και του ιδιοδεκτικού συστήματος (επίγνωση της θέσης του σώματός μας στο χώρο).

Όταν λοιπόν αρχίσουμε να περπατάμε ανάποδα, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις επιπλέον απαιτήσεις του συντονισμού αυτών των συστημάτων. Τα πλεονεκτήματα όμως για την υγεία πολλαπλασιάζονται.

Καλύτερη ισορροπία 

Ένα από τα πιο καλά μελετημένα οφέλη του βαδίσματος προς τα πίσω είναι η βελτίωση της σταθερότητας και της ισορροπίας για υγιείς ενήλικες και για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Όσο περπατάμε αντίθετα, βελτιώνεται και η κανονική μας βάδιση. Αυτό συμβαίνει διότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε μικρότερα και συχνότερα βήματα, βελτιώνοντας την μυϊκή αντοχή των μυών των κάτω άκρων και μειώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεών.

Ως μέθοδος, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της ισορροπίας και της ταχύτητας βάδισης σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις ή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανακούφιση του σωματικού πόνου

Εάν αλλάξει η κλίση, αλλάζει επίσης και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και των μυών, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο σε καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα – μία από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στη φτέρνα.

Ακόμα, οι απαραίτητες αλλαγές που συντελούνται στη στάση του σώματος οδηγεί το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους μύες που υποστηρίζουν την οσφυϊκή μοίρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το περπάτημα προς τα πίσω θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική άσκηση για τα άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Υγιές βάρος 

Οι ενεργειακές δαπάνες όταν περπατάμε προς τα πίσω είναι σχεδόν 40% υψηλότερες από ό,τι όταν περπατάμε με την ίδια ταχύτητα προς τα εμπρός, επομένως αποτελεί μια καλή στρατηγική διαχείρισης του βάρους. Μια άλλη μελέτη απέδειξε τη μείωση του σωματικού λίπους για τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα προπόνησης έξι εβδομάδων με περπάτημα ή τρέξιμο προς τα πίσω.

Ανάποδο τρέξιμο 

Εάν θέλετε να φτάσετε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να επωφεληθείτε και από το τρέξιμο προς τα πίσω, το οποίο αυξάνει τη δύναμη των μυών που εμπλέκονται με την ευθυγράμμιση του γόνατος, η οποία όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη τραυματισμών, αλλά και στην ικανότητά μας να παράγουμε δύναμη. Παράλληλα, μειώνει την ενέργεια που καταναλώνουμε όταν τρέχουμε προς τα εμπρός.

Τι να προσέξετε:

  • Για λόγους ασφαλείας, ξεκινήστε αρχικά σε κάποιον εσωτερικό χώρο σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 20 μέτρα.
  • Αντισταθείτε στην παρόρμηση να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας.
  • Κρατήστε το κεφάλι και το στήθος σας σε όρθια θέση, ενώ φτάνετε προς τα πίσω με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας για κάθε βήμα, πατώντας το πόδι από το δάχτυλο μέχρι τη φτέρνα.
  • Μπορείτε να τραβάτε και βάρη για περαιτέρω πρόκληση.

Διαβάστε επίσης:

Περπάτημα: Το στυλ βάδισης που ωφελεί τους καρδιοπαθείς

Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς