Ληγμένα και αχρησιμοποίητα φάρμακα βρίσκονται σε περίπου ένα στα δύο αμερικανικά νοικοκυριά με παιδιά, δημιουργώντας έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με μια εθνική δημοσκόπηση του Νοσοκομείου Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Παρόλα αυτά, 4 στους 5 γονείς δηλώνουν ότι έχουν πετάξει φάρμακα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

«Διαπιστώσαμε ότι είναι σύνηθες για τους γονείς να διατηρούν τα φάρμακα πολύ καιρό μετά τη λήξη τους ή αφού δεν τα χρειάζονται πλέον, γεγονός που δημιουργεί έναν περιττό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών», δήλωσε η Sarah Clark, συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Mott Poll.

Όπως εξηγεί, οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί ανάλογα με την ηλικία των παιδιών: «Τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν ακούσια να δηλητηριαστούν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα ενέχει και τον κίνδυνο πειραματισμού, αλλά και διαμοιρασμού σε συνομηλίκους» προσθέτει.

Στη δημοσκόπηση απάντησαν 2.023 γονείς παιδιών ηλικίας έως 18 ετών και πραγματοποιήθηκε την περίοδο μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2022.

Παρά τη συλλογή αυτή των φαρμάκων, λιγότεροι από τους μισούς γονείς θεωρούσαν ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά μετά την ημερομηνία λήξης τους και ένας στους πέντε πίστευε ότι δεν ήταν ασφαλή.

«Οι γονείς μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι το φάρμακο έχει λήξει μέχρι να το χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που έχει το παιδί τους», συμπλήρωσε η δρ. Sarah Clark. «Αυτό είναι το σημείο που οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν το ληγμένο φάρμακο στο παιδί τους ή θα αγοράσουν ένα καινούριο».

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονέων δηλώνουν ότι δε θα έδιναν ποτέ στο παιδί τους ληγμένα φάρμακα. Όμως, ένας στους τρεις γονείς πιστεύει ότι είναι ασφαλές έως και τρεις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Επίσης, περίπου ο ίδιος αριθμός αναφέρει ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα μετά από έξι μήνες ή και μεγαλύτερο διάστημα.

Θετικό ήταν όμως και το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς ήταν προσεκτικοί στην απόρριψη των φαρμάκων και ιδιαίτερα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και ότι θεωρούσαν σημαντική τη σωστή απόρριψή τους. Παρόλα αυτά, περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δε γνώριζαν ποια από τα σκευάσματα δε θα πρέπει να αναμειγνύονται με τα απλά απορρίμματα.

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά; 

  • Περιορίστε την ποσότητα των φαρμάκων που αποθηκεύετε στα ντουλάπια του σπιτιού, κρατώντας τα απολύτως απαραίτητα.
  • Φυλάξτε τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία, έτσι ώστε να ελέγχετε δύο φορές το χρόνο τις ημερομηνίες λήξης, ιδίως πριν από την περίοδο αλλεργιών ή/και γρίπης.
  • Κλειδώστε σε ασφαλές μέρος τις αγωγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά λάθος, όπως τα αναλγητικά και τα υπνωτικά σκευάσματα.
  • Απορρίψτε στους ειδικούς κάδους των φαρμακείων τα ληγμένα φάρμακα.
  • Αποφύγετε να απορρίπτετε τις αγωγές στους νεροχύτες και στη λεκάνη της τουαλέτας.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Tips για να μην αλλοιωθούν λόγω ζέστης

Φάρμακα: Πόσο λίγα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητα τους – Ένας ειδικός απαντά