Η ατμόσφαιρα του μπάνιου μετά από ένα απολαυστικό ντους μπορεί για εμάς να είναι απολαυστική και χαλαρωτική, δεν είναι όμως το ίδιο ευεργετική για τη σύσταση των φαρμάκων.

Το υγρό περιβάλλον ενός λουτρού μπορεί όχι μόνο να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία, αλλά και να τα αλλοιώσει.

«Είναι σημαντικό να τοποθετείτε τα φάρμακά σας στο σωστό μέρος, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο δράσης τους» σημειώνει η Parastou Donyai, επικεφαλής επιστήμονας της Φαρμακευτικής Εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ποιος είναι λοιπόν ο χώρος με τις ιδανικές συνθήκες για τη διατήρησή τους; Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, στο υπνοδωμάτιο τα φάρμακα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια, αποφεύγοντας τη συσσώρευση της υγρασίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας σε 2.200 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου το 19% των Βρετανών αποθηκεύει τα φάρμακά του στο μπάνιο. Παράλληλα, το 45% των ενηλίκων διατηρεί τα φάρμακά του στην κουζίνα.

Ούτε όμως ο χώρος της κουζίνας δημιουργεί εκ των πραγμάτων τις κατάλληλες συνθήκες, όταν διατηρούνται κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας, όπως ο φούρνος. «Παρόλα αυτά, αν προτιμήσετε τον χώρο της κουζίνας, φροντίστε τα φάρμακα να βρίσκονται σε ντουλάπι της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας, όπως η εστία του φούρνου ή το περβάζι του παραθύρου» συμπληρώνει η επιστήμονας.

Επισημαίνει επίσης τη σημασία της ασφαλούς αποθήκευσης των φαρμακευτικών προϊόντων από τα ευάλωτα μέλη της οικογένειας: «Εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας φυλάσσονται σε κλειδωμένο κουτί αποθήκευσης κάπου μακριά από την πρόσβαση και την όρασή τους».

Για την ασφαλή αποθήκευση των φαρμάκων:

  • να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και να κάνετε συχνά μια εκκαθάριση.
  • παρατηρήστε εάν έχει αλλάξει η αρχική σύστασή τους, όπως κάποια αλλαγή χρώματος, μυρωδιάς ή υφής.
  • αποθηκεύστε τα στην αρχική τους συσκευασία, μαζί με τις οδηγίες χρήσης.
  • διατηρήστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
  • αποφύγετε να απορρίπτετε τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια, στους νεροχύτες ή στις λεκάνες.

Αντ’ αυτού, μπορείτε να τα ρίξετε στους ειδικούς πράσινους κάδους του ΙΦΕΤ που υπάρχουν σε φαρμακεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης: 

Placebo: Το φαινόμενο που μπορεί να μας γλιτώσει από το χειρουργείο

Νέα μέθοδος προβλέπει τις παρενέργειες των φαρμάκων