Ο πυρετός είναι το κύριο μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός για να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά, πως νοσεί και χρειάζεται φροντίδα. Οι αιτίες που τον πυροδοτούν είναι ποικίλες. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος άνω των 36,6°C, που ορίζεται ως φυσιολογική, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης ή ακόμη και μια απλή αντίδραση του οργανισμού εξαιτίας υπερβολικής κούρασης. Ως παθολογικός πυρετός ορίζεται η θερμοκρασία άνω των 37,8°C σε μέτρηση στο στόμα, 37,5°C στη μασχάλη και 38°C στο ορθό.

Όσο πιο υψηλός ο πυρετός, τόσο πιο πολύ μας ταλαιπωρεί, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε κουρασμένοι, αδύναμοι και ανήμποροι να διατηρήσουμε τους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα, με την κατάλληλη αγωγή, αλλά και την απαραίτητη ανάπαυση.

Το κυριότερο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πυρετού είναι η διαρκής παρακολούθηση της πορείας του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φάνταζε αδύνατο μέχρι πρότινος, καθώς δεν υπήρχε μέσο που να μπορεί να δίνει ανελλιπώς δεδομένα για τη θερμοκρασία του σώματος. Το παραδοσιακό θερμόμετρο, για παράδειγμα, δίνει πληροφορίες μόνο για τη χρονική στιγμή που το χρησιμοποιούμε και είναι αδύνατο να το έχουμε διαρκώς πάνω μας. Επιπλέον, η θερμομέτρηση από το στόμα ενέχει κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που ο ασθενής δαγκώσει το θερμόμετρο ενδέχεται να τραυματιστεί, ενώ η θερμομέτρηση από τη μασχάλη ήταν πολύ πιθανό να δώσει ανακριβή αποτελέσματα εάν το θερμόμετρο δεν τοποθετηθεί στη σωστή θέση ή εάν μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τέλος, ανεπαρκώς αξιόπιστη θεωρείται και η θερμομέτρηση στο μέτωπο, με τη χρήση θερμομέτρου υπερύθρων.

Όλες οι προαναφερθείσες μέθοδοι θα μπορούσαν να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα, οδηγώντας σε ανακριβή εικόνα της κατάστασης του πυρετού και, επομένως, σε μη ορθή αντιμετώπισή του.

Ήταν, επομένως, επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέσο παρακολούθησης της θερμοκρασίας του σώματος που θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα, βελτιώνοντας τη διαδικασία εποπτείας του πυρετού. Για το λόγο αυτό, η InterΜed δημιούργησε το Fever Trap™, ένα έξυπνο επίθεμα που έρχεται να βάλει τέλος στις ελλείψεις των παραδοσιακών μέσων θερμομέτρησης και να διευκολύνει τη ζωή τόσο του ασθενή, όσο και των ανθρώπων που τον φροντίζουν.

Το monitor patch είναι εύκαμπτο, βιοσυμβατό και διαθέτει ένα ειδικό αυτοκόλλητο ιατρικής σιλικόνης, που «κολλάει» εύκολα στο δέρμα, στην περιοχή κάτω από την μασχάλη, χωρίς να το ενοχλεί. Χάρη στην προσεγμένη κατασκευή του, μάλιστα, είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, από νεογνά 29 ημερών και άνω, έως ενήλικες, ενώ ενδείκνυται ακόμη και για το πιο ευαίσθητο δέρμα.

Το επίθεμα τοποθετείται σε στεγνό και καθαρό δέρμα και αντικαθίσταται ανά 24 ώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, καθώς είναι επαναφορτιζόμενο. Με κάθε πλήρη φόρτιση, μπορεί να παρακολουθεί αδιάκοπα τη θερμοκρασία του σώματος σε πραγματικό χρόνο για έως και 7 συνεχόμενες ημέρες, ενώ χρειάζεται μόλις 2 ώρες για να επαναφορτιστεί πλήρως.

Μέσω της ασφαλούς τεχνολογίας Bluetooth 4.1 χαμηλής ενέργειας, το έξυπνο επίθεμα συνδέεται με την εφαρμογή (app) Fever Trap™, που είναι διαθέσιμη για smartphones και tablets, στην οποία καταγράφονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία του πυρετού. Υπολογίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος με ακρίβεια 0,1 °C, όταν εντοπίζει αύξηση πέραν των φυσιολογικών τιμών, το Fever Trap™ στέλνει ηχητικό και οπτικό μήνυμα στο κινητό. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή εάν έχει πυρετό και πόσο υψηλός είναι.

Παράλληλα, η εφαρμογή καταγράφει την εξέλιξη του πυρετού, δημιουργώντας έτσι ένα χρήσιμο ιστορικό για την πορεία της υγείας του ασθενή, ενώ μπορεί να διατηρήσει και πληροφορίες σχετικές με την νόσηση, όπως τη χρήση φαρμάκων, αποθηκεύοντας το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών για τη σωστή αντιμετώπιση του πυρετού.

Έτσι, μπορείτε να απαλλαγείτε από την έγνοια της τακτικής θερμομέτρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να κοιμάστε ήσυχα τη νύχτα, καθώς το Fever Trap™ παρακολουθεί ανελλιπώς τη θερμοκρασία του σώματος και σας ειδοποιεί άμεσα σε περίπτωση που ανέβει ο πυρετός.

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία «λύνει» τα χέρια στους ενήλικες που νοσούν και συχνά υποτιμούν την κατάσταση της υγείας τους, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και του άγχους να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις υποχρεώσεις τους. Με το Fever Trap™ δεν έχουν πλέον δικαιολογία να μην παρακολουθούν την κατάσταση του πυρετού τους, αφού αυτό γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα.

Το επίθεμα της InterΜed αποτελεί, επιπλέον, ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους ενήλικες που παρακολουθούν άλλους ασθενείς. Αν, για παράδειγμα, φροντίζετε ένα μικρό παιδί ή έναν ηλικιωμένο, περιπτώσεις ασθενών που συνήθως δεν είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τον εαυτό τους, μπορείτε να παρακολουθείτε διαρκώς την κατάσταση της υγείας τους και να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του πυρετού. Άλλωστε, μπορεί ο πυρετός να είναι τις περισσότερες φορές εύκολα διαχειρίσιμος, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις υψηλού πυρετού ή πυρετού σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που μπορούν να αποδειχθούν απειλητικές για την υγεία. Έτσι, το Fever Trap™ μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμη ασπίδα προστασίας γι’ αυτούς τους ασθενείς, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο πυρετός να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα για ώρα, χωρίς ο ασθενής να το γνωρίζει.

Το Fever Trap™ φέρει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και έρχεται για να σας απαλλάξει από την ανησυχία του πυρετού.