Oι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια για περίπλοκες ή χρονοβόρες μεθόδους με στόχο την προστασία της καρδιάς. Ενδεχομένως ήδη να προσπαθείτε να περπατάτε περισσότερο και να προτιμάτε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε ακόμα τρεις εύκολους τρόπους να ενισχύσετε την καρδιακή λειτουργία.

Αλλαγή πρώτη: Μια συνάντηση αντί για βιντεοκλήση

Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις επικοινωνίας που νοητά μας φέρνουν πιο κοντά και μας γλιτώνουν χρόνο, στην πραγματικότητα όμως η συνεχής ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς ή απομόνωσης. Οι δύο αυτές καταστάσεις συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Journal of the American Heart Association.

Μια εύκολη λύση για να προστατέψετε την καρδιά σας είναι να μεταφέρετε ορισμένες συναντήσεις στον πραγματικό κόσμο. «Η φυσική επαφή χτίζει ισχυρούς δεσμούς και την αίσθηση της κοινής ταυτότητας, ανακουφίζοντας το αίσθημα της μοναξιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι γιατροί αρχίζουν να ασχολούνται με την “κοινωνική συνταγογράφηση“, προτείνοντας στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν προσωπικές σχέσεις» συμπληρώνει ο Matthew Lee, κοινωνιολόγος και ερευνητικός συνεργάτης στο Human Flourishing Program του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Public Health από τον δρ. Lee και μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Χάρβαρντ συμπέρανε ότι η καλύτερη κοινωνικοποίηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάγνωσης κατάθλιψης ή άγχους.

Αλλαγή δεύτερη: Ένα υγιεινό πρωινό στη θέση του πιο ανθυγιεινού 

Η υγεία της καρδιάς επιβαρύνεται από το επεξεργασμένο κρέας, τα κορεσμένα λιπαρά ή τα πρόσθετα σάκχαρα. Εάν αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πρωινό σας, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε στη θέση τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο συμβάλετε στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και ρυθμίζετε τις τιμές της κακής (LDL) χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και στοχεύετε στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής.

Προτιμήστε λοιπόν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια, καταναλώνοντας φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρώμη και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αλλαγή τρίτη: Την ηλεκτρονική περιήγηση με λίγα λεπτά διαλογισμού 

Εάν βρίσκετε χρόνο μέσα στη μέρα για να ξοδέψετε στα social media και σε ειδήσεις, τότε έχετε και χρόνο για διαλογισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι διαλογίζονται έχουν χαμηλότερα ποσοστά υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική.

Πώς εξηγούνται αυτά τα θετικά αποτελέσματα; Ο διαλογισμός ενεργοποιεί την αντίδραση χαλάρωσης του σώματος, μια καλά μελετημένη φυσιολογική αλλαγή που φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, του ρυθμού αναπνοής, της κατανάλωσης οξυγόνου, των επιπέδων αδρεναλίνης και των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Μόλις 10 με 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα αρκούν, για να καθίσετε ήσυχα και να ηρεμήσετε τον νου με οδηγό την αναπνοή, είτε ακολουθώντας έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό, είτε ηρεμιστικούς ήχους, όπως το κελάρυσμα του νερού ή τον ήχο της βροχής. Με την εξάσκηση, θα συγκεντρώνεστε όλο και καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: 

Η εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χοληστερόλη: 5 κινήσεις που βελτιώνουν τις τιμές χωρίς χάπια