Νιώθετε ότι ο λαιμός σας «γαργαλάει», το σώμα σας πονάει και έχετε σηκώσει πυρετό πάνω από 38C; Πρόκειται για σημάδια ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ίωσης του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και για την προστασία των ανθρώπων του περιβάλλοντός σας είναι καλό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και θα περιορίσουν την μεταδοτικότητα του ιού.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Αρχικά είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς τα συμπτώματα της γρίπης με αυτά του κρυολογήματος. Παρότι έχουν πολλά κοινά συμπτώματα η βασική διαφορά είναι ότι η κλινική εικόνα της γρίπης είναι βαρύτερη από αυτή κοινού κρυολογήματος.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν κούραση, ξαφνική έναρξη πυρετού συχνά πάνω από 38°C, ερεθισμένο λαιμό, βήχα, ρίγη, πόνους στο σώμα και τους μύες, καταρροή.

Τι να κάνετε

Εάν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα φροντίστε να:

  • πλένετε συχνά τα χέρια σας για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού – 20” καλού τριψίματος με σαπούνι είναι ιδανικά
  • σε κάθε φτέρνισμα ή βήχα καλύψτε το στόμα σας στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας έτσι ώστε να μην διασπαρούν τα σταγονίδια του ιού.
  • τρώτε υγιεινά για να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού – οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά
  • πίνετε άφθονα υγρά – κυρίως νερό. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφείνη.
  • μείνετε στο σπίτι -η ανάπαυση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίστε την ίωση, ενώ έτσι δεν θα την μεταδώσετε στους συναδέλφους σας

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Στα πρώτα συμπτώματα γρίπης αποφύγετε

  • τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τις επαφές με ανθρώπους
  • τα επεξεργασμένα και σακχαρούχα τρόφιμα
  • την υπερβολική κούραση
  • το κάπνισμα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό. Δείτε εδώ ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

Εποχική γρίπη: Εισαγωγή στο νοσοκομείο για έναν στους πέντε που νόσησε

Καλοκαιρινό ξέσπασμα της γρίπης: Πού οφείλεται, ποιοι μολύνονται, τι σημαίνει για τον χειμώνα

ΕΟΔΥ: Ενδείξεις αυξημένης διασποράς γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες