Ιδιαίτερα ισχυρό αποδεικνύεται το καλοκαιρινό ξέσπασμα της μεταπανδημικής εποχικής γρίπης. Πλέον, η θερινή επιδημία γρίπης βρίσκεται σε ύφεση, αλλά ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Με βάση την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που ανακοινώθηκε σήμερα, το περασμένο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου έχει καταγραφεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων γρίπης σε σύγκριση με τον αριθμό που είχε δηλωθεί κατά το αντίστοιχο δίμηνο, το τελευταίο καλοκαίρι προ της πανδημίας.

Ειδικότερα, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) 174 κρούσματα γρίπης (εκ των οποίων τα 86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με μοριακό έλεγχο PCR και τα 88 με αντιγονικό τεστ). Την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ είχαν δηλωθεί 37 κρούσματα γρίπης, ενώ το χρονικό διάστημα 2020-2021 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά καθόλη την περίοδο γρίπης.

Οι Έλληνες επιστήμονες ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια κυκλοφορία της γρίπης τους εφετινούς θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας. Άλλωστε αυτή ήταν η εκτίμηση των ειδικών και σε άλλες χώρες, καθώς παρακολουθούσαν την έντονη επιδημία γρίπης και κορωνοιού που εκτυλίχθηκε πρώιμα, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το σύνηθες, στο Νότιο Ημισφαίριο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν κάθε χρόνο μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επιπλέον, οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι μετά την απουσία των ιών της γρίπης τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνισή τους εκ νέου πιθανόν να αποτελεί πιο μεγάλη απειλή για τον πληθυσμό που έχει πια πολύ χαμηλή ανοσία απέναντι τους.

Το προφίλ των ασθενών με γρίπη

Όλα τα κρούσματα της γρίπης αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες, που μολύνονταν με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και νοσούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή και μετά. Το ξέσπασμα της νόσου καταγράφηκε πιο έντονο την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 22 έτη, ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Οι περισσότεροι από όσους μολύνθηκαν, εμφάνισαν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ωστόσο υπήρξαν και ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν, ενώ 2 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Για τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης για 160 (98%). Από αυτούς οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας εντός του χρόνου επώασης. Ειδικότερα, 94 τέσσερα κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με βάση τη μόνιμη κατοικία ή την προσωρινή κατοικία τους, οι 143 περισσότεροι ασθενείς (ποσοστό 82,2%) ήταν από την περιφέρεια Αττικής, οι 18 από το Νότιο Αιγαίο, 4 από την Κρήτη, 3 από τη Στερεά Ελλάδα, 2 από τα Ιόνια νησιά, και από 1 από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου.

Το κυρίαρχο στέλεχος γρίπης

Τα 172 κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α της γρίπης και δύο στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1). Όπως προκύπτει δηλαδή και στην Ελλάδα κυριαρχεί το στέλεχος Α(Η3Ν2) όπως και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και ατομικής προστασίας καθώς και ο εμβολιασμός αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για τη διασποράς του ιού στην κοινότητα και όπως υπενθυμίζει ο ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική έκθεση πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εποχική γρίπη: Εισαγωγή στο νοσοκομείο για έναν στους πέντε που νόσησε

Έρευνα: Σπάνια η μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19