Ισχυρή προστασία ενάντια στα διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης προσφέρει το ρινικό εμβόλιο από νανοσωματίδια που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοιατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Το ενδορρινικό εμβόλιο συνέβαλε σε πολύπλευρες ανοσολογικές αποκρίσεις οδηγώντας σε ισχυρή προστασία έναντι της γρίπης σε ποντίκια, στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces. Αποτελείται από τα νανοσωματίδια PEI-HA/CpG . Πιο συγκεκριμένα, το PEI (πολυαιθυλενιμίνη) ένα ανθεκτικό και ευέλικτο σύστημα χορήγησης που μπορεί να μεταφέρει αντιγόνα (αιμοσυγκολλητίνη HA) που προκαλούν ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό και τα βοηθητικά (CpG)  που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε ένα αντιγόνο για βέλτιστη ανοσοενίσχυση. Αυτές οι ανοσολογικές αποκρίσεις είχαν μεγάλη διάρκεια, παρουσιάζοντας ανοσία στον ιό της γρίπης ακόμα και 6 μήνες μετά την ανοσοποίηση.

Η μέθοδος του ενδορρινικού εμβολιασμού είναι η ιδανική προσέγγιση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη. . Ο ενδορρινικός εμβολιασμός φαίνεται πως είναι μία πολύ ενδεδειγμένη λύση αφού μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του ρινικού βλεννογόνου αποτρέποντας την είσοδο της γρίπης από την πύλη εισόδου της.

Στον ιό της γρίπης, η αιμοσυγκολλητίνη είναι μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης. Ο ιός της γρίπη περιβάλλεται από λιπίδια με ιικές πρωτεΐνες,  όπως η αιμοσυγκολλητίνη, υπεύθυνες για την ιική μολυσματικότητα και την απελευθέρωση των ιών. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα υπάρχοντα αντιγριπικά εμβόλια στοχεύουν κυρίως την κεφαλή της αιμοσυγκολλητίνης η οποία ωστόσο, είναι ευμετάβλητη με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Λιγότερες μεταβολές παρατηρούνται στο στέλεχος της συγκεκριμένης ιικής πρωτεϊνης.

Τα πρωτεϊνικά αντιγόνα που χορηγούνται ενδορρινικά συνήθως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την ανοσοαπόκριση, επομένως χρειάζονται πρόσθετη ανοσοενίσχυση με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Τέτοια συμπληρωματικά ανοσοενισχυτικά όπως τα CpG μπορούν να βελτιώσουν την ισχύ και το εύρος της προστασίας.

«Τα νανοσωματίδια PEI-HA/CpG δείχνουν καλές πιθανότητες ως ένα υποψήφιο προστατευτικό εμβόλιο κατά της γρίπης» τόνισε ο Δρ. Baozhong Wang, συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής Ινστιτούτου Βιοιατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «ο συνδυασμός αυτών των νανοσωματιδίων είναι που οδηγεί σε μία πολύπλευρη ανοσοαπόκριση και ακόμα πιο ισχυρή προστασία».

«Οι πλατφόρμες νανοσωματιδίων έχουν δείξει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη προστατευτικών εμβολίων νέας γενιάς» πρόσθεσε ο Δρ. Chunhong Dong, συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Βιοιατρικών Επιστημών. «Οι προκλήσεις υπάρχουν και παραμένουν για την επιτυχή έρευνα και ανάπτυξη νέων εμβολίων με νανοσωματίδια. Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την έρευνα, απαιτείται μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των νανοσωματιδίων πριν από τις κλινικές δοκιμές».  

Διαβάστε επίσης

Ρινικό εμβόλιο: Θετικές οι προκλινικές δοκιμές – Πώς «μπλοκάρει» τον κορωνοϊό στη μύτη

AstraZeneca: Ξεκινούν δοκιμές για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19 μέσω ρινικού σπρέι

Ρινικό σπρέι που σκοτώνει το 99,9% των ιών ξεκινά να παράγει το Ισραήλ