Καλά τα νέα για όσους θέλουν να συμπυκνώσουν σε ένα Σαββατοκύριακο τη γυμναστική τους, ωστόσο υπό προϋποθέσεις, καθώς μετράει και το είδος της άσκησης. Ειδικότερα, τα οφέλη της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα αποκομίζαμε εάν γυμναζόμασταν τακτικά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine και πραγματοποιήθηκε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά δεδομένα που αφορούσαν σε 350.978 ενήλικες από τις ΗΠΑ, που δήλωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας των ΗΠΑ (U.S. National Health Interview Survey) από το 1997 έως το 2013, εκτιμώντας τα επίπεδα άσκησης σε συσχέτιση με τη θνησιμότητα.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με όσους δεν κινούνταν συστηματικά, ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν παρόμοιος για όσους γυμνάζονταν το Σαββατοκύριακο και για όσους γυμνάζονταν τακτικά. Παρόμοια ήταν και τα ευρήματα για τις δύο τελευταίες κατηγορίες αθλούμενων αναφορικά με την ολική θνησιμότητα, το θάνατο λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και λόγω καρκίνου.

Συνοπτικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τόσο η εκγύμναση τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα προσφέρουν παρόμοια πλεονεκτήματα υγείας στους αθλούμενους. Εν προκειμένω, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κλινική ή ατομική συμβουλευτική, αλλά και για τις πολιτικές που αφορούν στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης: 

Καρκίνος: Οι πέντε ώρες που μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης

Workout: Πέντε σημάδια ότι προπονείστε σωστά – Χωρίς να ανεβείτε στη ζυγαριά