Δεν μας δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, αλλά αυτό ακριβώς κάνουμε κάθε φορά που δίνουμε αίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου μας θυμίζει τη σημαντικότητα της αιμοδοσίας, της πράξης που έχει σαν αποτέλεσμα τη συνέχιση του κύκλου της ζωής.

Η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μία κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο.

Σε ένα κόσμο που η προηγμένη ιατρική τεχνολογία κυριαρχεί και οι επιστημονικές ανακαλύψεις προσφέρουν πολύτιμες θεραπείες, το αίμα παραμένει το πιο βασικό, αλλά ανεκτίμητο δώρο που κάθε μέρα σώζει τις ζωές των ανθρώπων.

Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και το καλύτερα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, με τον πλέον προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίμα.

Μια μονάδα αίματος μπορεί να σώσει τρεις ζωές

Το αίμα που θα σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να προέλθει μόνο από ένα άλλο άνθρωπο. Δεν υπάρχει τρόπος να παρασκευάσουμε αίμα – εμείς είμαστε η πολύτιμη πηγή του και η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία σανίδα σωτηρίας για πολλούς συνανθρώπους μας.

Το αίμα συνήθως μεταγγίζεται με τη μορφή των τριών κύριων συστατικών του: πλάσμα, αιμοπετάλια και ερυθρά. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ότι μία μονάδα αίματος (450ml) μπορεί να σώσει τρείς ζωές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Τα ερυθρά χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση απώλειας αίματος εξαιτίας ατυχημάτων, τραυματισμών, τοκετού και κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αναιμίας. Αυτό το σημαντικό προϊόν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 35-42 ημέρες από την ημερομηνία της λήψης του.

Το πλάσμα, το υγρό μέρος του αίματος που περιέχει σημαντικές πρωτεΐνες, χρησιμοποιείται κυρίως σαν πηγή παραγόντων πήξεως και σαν υποκατάστατο όγκου καθώς επίσης και για την παρασκευή λευκωματίνης (πρωτείνη που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση εκτεταμένων εγκαυμάτων και του shock). Ο χρόνος συντήρησης του πρόσφατου κατεψυγμένου πλάσματος είναι ένας χρόνος.

Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος, και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Πρέπει να παραχθούν από την αρχική μονάδα αίματος εντός οκτώ ωρών από την αιμοληψία και φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου – ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνά τις πέντε ημέρες.

Η εταιρεία Βίκος στο πλευρό των αιμοδοτών

Για 12η χρονιά η Βίκος Α.Ε. ενημερώνει και πρωτοστατεί στην εθελοντική αιμοδοσία. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η εταιρεία Βίκος επανέρχεται και μας υπενθυμίζει ότι «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα». Με αυτό το μήνυμα τονίζει ότι η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ύμνο προς την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό.

Με στόχο την υποστήριξη και την παρακίνηση στο θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος, η Βίκος Α.Ε. υλοποιεί και φέτος καμπάνια με στόχο να ενημερώσει για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και την προσφορά αγάπης προς το συνάνθρωπό μας, αλλά και να παροτρύνει νέους εθελοντές.

Τα μηνύματα αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης της Βίκος Α.Ε. ξεκίνησαν με πράξεις και έργα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία καθώς οι ιδιοκτήτες κ. Π. Σεπετάς και Ε. Θεοχάρης ήταν και οι ίδιοι εθελοντές αίματος. Με δική τους πρωτοβουλία ξεκίνησε η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2010. Από τότε έως σήμερα, με πρωτοβουλία της εταιρείας, έχουν συλλεχθεί 943 φιάλες αίματος από 35 αιμοληψίες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Παράλληλα, προβαίνοντας σε χορηγίες, πανελλαδικά στηρίζει ανάλογες δράσεις συλλόγων και φορέων για εθελοντική αιμοδοσία, καθώς και την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η Βίκος Α.Ε. παρέχει ενημέρωση για τις δράσεις που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία, μέσα από την ιστοσελίδα της, επιδιώκοντας να τη μετατρέψει σε μέσο διάδοσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και προσέλκυσης νέων Εθελοντών Αιμοδοτών.