Στις 14 Ιουνίου 1868, γεννιέται στη Βιέννη ο Κarl Landsteiner, ο αυστριακός γιατρός που τιμήθηκε με τo βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την συστηματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒ0.

Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του επέλεξε τη 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση για την αιμοδοσία και η εξάλειψη της προκατάληψης και της άγνοιας που συχνά λειτουργούν αποτρεπτικά για τους δυνητικούς αιμοδότες.

H εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας, που μπορεί να σώσει ζωές. Παράλληλα αποτελεί μία κίνηση που συμβάλλει στο να υπάρχει επάρκεια αίματος – ένα διαρκές πρόβλημα για την χώρα μας.

Η διαδικασία της αιμοδοσία διαρκεί λίγο, μόλις 10 λεπτά. Είναι ελάχιστος χρόνος που μπορεί να σώσει ακόμη και τρεις ζωές!

Εάν είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους τότε πληροίς ήδη το βασικό κριτήριο του εθελοντή αιμοδότη. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μία πράξη καλοσύνης, μία συνεισφορά στον συνάνθρωπο, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία πράξη που γίνεται με γνώση και γενναιοδωρία. Κάθε νέος αιμοδότης γίνεται πρεσβευτής της ζωής.

Η εταιρεία Βίκος στηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία

Για περισσότερα από δέκα χρόνια η εταιρεία Βίκος αγωνίζεται με απαρέγκλιτη συνέπεια, ενώνοντας τις δυνάμεις της με φορείς και οργανισμούς, για να μεταδώσουν όλοι μαζί το μήνυμα του εθελοντή αιμοδότη με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να υιοθετήσουμε την αιμοδοσία, που είναι άλλωστε και το θεμέλιο του εθελοντισμού.

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η Βίκος Α.Ε. επανέρχεται για να υπενθυμίσει ότι «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα». Με αυτό το μήνυμα η εταιρεία τονίζει για μία ακόμη χρονιά, ότι η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ύμνο προς την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό.

Με στόχο την υποστήριξη και την παρακίνηση στο θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος, υλοποιεί και φέτος καμπάνια ενημέρωσης με έναρξη στις 10 Ιουνίου. Η καμπάνια θα προβληθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στη πίσω όψη λεωφορείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο και Πάτρα. Στόχος είναι να ενημερώσει για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη συνεισφορά αγάπης προς το συνάνθρωπό μας, αλλά και να παροτρύνει νέους εθελοντές.

Για την εταιρεία Βίκος, η έννοια της προσφοράς έχει ιδιαίτερη αξία και είναι έμπρακτη. Η διάθεση της εταιρείας να προσφέρει αποτελεί απόδειξη ουσιαστικής κοινωνικής ευθύνης και βαθιάς ανθρώπινης συμμετοχής στα δρώμενα της ζωής.

Τα μηνύματα προσφοράς και αλληλεγγύης της Βίκος Α.Ε. ξεκίνησαν με πράξεις και έργα ήδη από το 2010. Με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών κ. Π. Σεπετά και Ε. Θεοχάρη που ήταν και οι ίδιοι εθελοντές αίματος, η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας έγινε τον Ιανουάριο του 2010 σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα. Η ένθερμη υποδοχή και η μεγάλη συμμετοχή, ενθάρρυναν τη διοίκηση να επαναλάβει την εθελοντική αιμοδοσία και τις επόμενες χρονιές, δημιουργώντας έτσι έναν άτυπο, ανθρώπινο θεσμό. Από τότε μέχρι σήμερα με πρωτοβουλία της εταιρείας έχουν διεξαχθεί 35 αιμοληψίες και έχουν συλλεχθεί 943 φιάλες αίματος.