Αρνητικές καταστάσεις όπως αγχώδεις διαταραχές, συμπτώματα κατάθλιψης και καταστροφολογικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν τον πόνο των ασθενών μετά από ένα χειρουργείο και η αρωματοθεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αγχολυτική και αναλγητική μέθοδος για την ανακούφιση των ασθενών και την αποφυγή των οπιοειδών αναλγητικών για τα οποία ελλοχευέι ο κίνδυνος εθισμού, εξάρτησης και ανοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νέα προκαταρκτική μελέτη που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC) στο Μιλάνο της Ιταλίας (4-6 Ιουνίου), η αρωματοθεραπεία μείωσε κατά το ήμισυ τη χρήση οπιοειδών αναλγητικών μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με αντικατάσταση ισχίου που είχαν άγχος πριν το χειρουργείο.

Ιδιαίτερα ευεργετική έχει αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες η χρήση αιθέριου έλαιου λεβάντας και μέντας στη μείωση του άγχους, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και στην παρούσα μελέτη. Οι ερευνητές από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου του Πιττσμπουργκ μελέτησαν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πρωτογενείς ολικές αντικαταστάσεις ισχίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Presbyterian-Shadyside και είχαν μέτρια επίπεδα άγχους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία ομάδα χορηγήθηκε ένα έμπλαστρο placebo (με άρωμα αμυγδαλέλαιου που δεν έχει αγχολυτική δράση) και στην στην άλλη ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο, που απελευθέρωνε άρωμα λεβάντας και μέντας.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τους πρώτους 25 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 60,6 έτη απέδειξαν ότι, αν και το προεγχειρητικό άγχος ήταν σε παρόμοιο επίπεδο και για τις δύο ομάδες, 48 ώρες μετά την επέμβαση τα επίπεδα άγχους ήταν βελτιωμένα και στις δύο ομάδες, αλλά η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα που ακολούθησε τη θεραπευτική αρωματοθεραπεία. Επιπλέον, η χρήση οπιοειδών αναλγητικών τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση ήταν 50% χαμηλότερη στη συγκεκριμένη ομάδα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και στη μείωση της κατανάλωσης οπιοειδών και τον κίνδυνο εθισμού που τα συνοδεύει: «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου του καθιερωμένου ρόλου της χρήσης οπιοειδών σε ασθενείς και με τη συνολική κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ».

Ο πιθανός μηχανισμός που στοχεύει η αρωματοθεραπεία είναι μέσω του μεταιχμιακού συστήματος, μια δομή του εγκεφάλου που αποδεδειγμένα ρυθμίζει τον πόνο, τα συναισθήματα και το άγχος.

Στα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας συμπεριλαμβάνεται η μελέτη της επίδρασης της αρωματοθεραπείας στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία.

Διαβάστε επίσης:

Λιγότερο στρες σε 10′ με αυτή τη θεραπεία

Αγχώδεις διαταραχές: Με ποιο απροσδόκητο τρόπο απειλούν την υγεία μας