Έντονες ναυτίες ταλαιπωρούσαν μία ασθενή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, η οποία βρισκόταν κοντά στο τέλος της ζωής της.

Η γυναίκα είχε δοκιμάσει διάφορες φαρμακευτικές αγωγές για να αντιμετωπίσει τις ναυτίες, αλλά καμία δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι, η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου κάλεσε την νοσοκόμα Donna Audia για να προτείνει μια συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία.

«Δοκιμάσαμε την τεχνική με τα σημεία πίεσης, reiki (θεραπευτική τεχνική που βασίζεται στη θεωρία ότι ο θεραπευτής μπορεί να μεταδώσει την ενέργειά του στον ασθενή με ένα άγγιγμα, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις φυσικές διαδικασίες θεραπείας του σώματος και να επαναφέρει τη σωματική και ψυχική ευεξία), μουσικοθεραπεία, ηχοθεραπεία και -σαν μια τελευταία προσπάθεια- πρότεινα στην ασθενή να δοκιμάσει την αρωματοθεραπεία», αναφέρει η νοσοκόμα.

αρωματοθεραπεία

Η ασθενής δεν γνώριζε την πρακτική της αρωματοθεραπείας, ήταν, όμως, πρόθυμη να δοκιμάσει το οτιδήποτε. Η νοσοκόμα έριξε μερικές σταγόνες από μείγμα αιθέριων ελαίων σε μια γάζα και την έκλεισε μέσα σε ένα κύπελλο δειγματοληψίας. Το μόνο που είχε να κάνει η ασθενής ήταν να ανοίξει το κύπελλο, να εισπνεύσει το άρωμα και να επαναλάβει τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.

«Εντυπωσιάστηκα όταν ο σύζυγός της μου είπε ότι συνέχισε να χρησιμοποιεί την αρωματοθεραπεία μέχρι να πεθάνει», σχολιάζει η Audia.

Ο αριθμός των νοσοκομείων και των κλινικών που προσφέρουν την πρακτική της αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική όλο και αυξάνεται. Παρόλο που η επίσημη έρευνα για τα οφέλη της αρωματοθεραπείας βρίσκεται ακόμα σε αμφιλεγόμενο στάδιο, υπάρχουν αποδείξεις που συνιστούν ότι η εν λόγω εναλλακτική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία, το άγχος, καθώς και διάφορους πόνους και καταστάσεις.