Ρώτησαν κάποτε την Jeanne Louise Calment, το επιβεβαιωμένα μακροβιότερο πρόσωπο στην ιστορία που έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες, ποιό είναι το μυστικό της μακροζωίας της και εκείνη απάντησε αναφέροντας πως τα καλά γονίδια, η εξαιρετική διατροφή και η καθημερινή άσκηση ήταν πάντα σύμμαχοι της.

Πολλοί θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να ζήσουν όσα χρόνια έζησε εκείνη, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα δημοφιλή στις μπλε ζώνες της μακροζωίας και τη Μεσόγειο, στα οποία βασίζεται η διατροφή των ανθρώπων που ζουν πολλά χρόνια.

Oι μπλε ζώνες είναι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, έχουν πολλούς κατοίκους, που είναι αιωνόβιοι. Στις μπλε ζώνες ανήκουν η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Οκινάβα στην Ιαπωνία και η δική μας Ικαρία!

Όσπρια

Ένα από τα σημεία κλειδιά της διατροφής των κατοίκων των μπλε ζωνών είναι η φυτικής προέλευσης διατροφή, δηλαδή λιγότερη ζωική πρωτεΐνη. Σε αυτές τις περιοχές καρποφορεί η εξαιρετικής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη τυλιγμένη σε ένα πακέτο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Όταν τα όσπρια, συνδυαστούν με το ρύζι, τότε δημιουργείται μια πλήρης πρωτεΐνη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά χωρίς την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως συμβαίνει στα ζωικά προϊόντα.

Πλήρη σε φυτικές ίνες, τα όσπρια «χωνεύονται» αρκετά αργά, παρέχοντας στον οργανισμό μία πιο σταθερή ροή γλυκόζης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη και την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Δοκιμάστε μαύρα φασόλια (Νικόγια της Κόστα Ρίκα), φακές, ρεβίθια και λευκά φασόλια ( Μεσόγειος ) και σόγια ( Οκινάουα της Ιαπωνίας)

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, θεμελιώδες στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, προσφέρει άφθονα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα παρατήρησε πως οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνουν μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη διατροφή τους, είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες και τις φλεγμονές στο αίμα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικοί για την καρδιακή υγεία αφού περιλαμβάνουν ακόρεστα λιπαρά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, διαθέτουν ακόμα και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.

Ανάμεσα στις εξαιρετικές επιλογές ξηρών καρπών θα βρει κανείς τα αμύγδαλα (Ικαρία, Σαρδηνία) που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και ριβοφλαβίνη, απαραίτητες για την όραση, την υγεία του δέρματος και την λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον είναι πλούσια σε ισχυρά μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Τα φιστίκια ( Νικόγια της Κόστα Ρίκα) από την άλλη περιέχουν μία ισχυρή δόση μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ένα αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λυκοπένιο. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Πλούσιες σε βιταμίνη C, βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού ενώ λόγω της υψηλής ποσότητας νερού που περιέχουν αποτελούν την ιδανική επιλογή για ενυδάτωση και πέψη.

Μωβ γλυκοπατάτα 

Το έντονο μωβ χρώμα τους είναι ένα συνονθύλευμα θρεπτικών συστατικών. Οι χρωστικές ανθοκυακίνες  είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού και τη μείωση των φλεγμονών. Αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών φιλικών προς το έντερο.

Φυλλώδη λαχανικά και χόρτα

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως είναι:

Το φυλλικό οξύ: είναι μία βιταμίνη Β απαραίτητη για την παραγωγή DNA και RNA που υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων

Η βιταμίνη Κ: που είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος. Πολλές έρευνες μάλιστα τονίζουν πως η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Η βιταμίνη C: Τα πράσινα φυλλώδη χόρτα περιλαμβάνου υψηλές ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού

Βρώμη 

Αν επιθυμείτε να ζήσετε μέχρι τα 80 τότε αρχίστε την κατανάλωση της βρώμης. Η βρώμη περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, καθιστώντας το μια φανταστική τροφή για μια υγιή καρδιά και το έντερο.

Έρευνα μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal παρατήρησε ότι η κατανάλωση βρώμης μείωσε την LDL χοληστερόλη και την περιφέρεια της μέσης και, κατά συνέπεια, μείωσε τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε ενήλικες με ιστορικό υψηλής χοληστερόλης.

Βατόμουρα

Φρούτα όπως τα βατόμουρα αποτελούν κορυφαία επιλογή για σνακ, επιδόρπιο και λιχουδιές που παρά το μέγεθος τους, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Για αρχή, είναι γεμάτα φυτοχημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, η μέτρια πρόσληψη των οποίων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. 

Επίσης, τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που παρουσιάζουν ευεργετικές επιδράσεις στις αγγειακές και γλυκορυθμιστικές διεργασίες, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τέλος, είναι γεμάτα με βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μακροζωία: Τι να αλλάξουμε για να κερδίσουμε 10 χρόνια ζωής

Μακροζωία: Η απλή κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι

Μακροζωία: Αυτές οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν τη γήρανση