Ας δούμε τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στα πόδια και ιδιαίτερα στα πέλματα με την πάροδο των ετών.

Υπερχρήση

Ενοχλήσεις και πόνοι στα πόδια είναι πιο συχνοί καθώς οι ενήλικες μεγαλώνουν επισημαίνει ο ποδολόγος – ποδίατρος Δρ Kenneth Cornell από την Περιφερειακή Κλινική στο Austin του Τέξας. Η συνηθέστερη εξήγηση για αυτές τις ενοχλήσεις είναι η υπερχρήση των ποδιών και οι αλλαγές που τους συμβαίνουν καθώς τα χρόνια περνούν.

Με την ηλικια τα πόδια χάνουν την ελαστικότητά τους, οι καμάρες γίνονται πιο αδύναμες και οι ιστοί λιγότερο εύκαμπτοι. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών αυξάνεται η πιθανότητα  αρθρίτιδας καθώς και τραυματισμών λόγω υπερχρήσης.

Εάν ο πόνος είναι επίμονος καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό ή ποδίατρο.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή πτέρνα του δρομέα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα συνήθως στην περιοχή της φτέρνας. Συμβαίνει όταν ένα ισχυρός σύνδεσμος, η πελματιαία απονεύρωση, που βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, φλεγμαίνει και προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο. Αποτελεί από τα πιο συχνά προβλήματα του συνδρόμου υπερχρήσης των ποδιών.

Για την ανακούφιση του πόνου οι διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης θεωρούνται σημαντικές (ουσιαστικά τραβάτε τα δάκτυλα του ποδιού μέχρι να νιώσετε τάση στο πέλμα).

Επίσης συνιστάται η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων, σωστών ορθοτικών πάτων, η αποφυγή παπουτσιών χωρίς υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού.

Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας συνίσταται αρχικά σε ανάπαυση και διακοπή αθλητικής δραστηριότητας μέχρι να ελεγχθει η φλεγμονή, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και αντιφλεγμονώδης αγωγή, παγοθεραπεία ή διατάσεις για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος και είναι συχνή στις μικρές αρθρώσεις του ποδιού και του αστραγάλου. Αποτελεί ένά συχνό πρόβλημα της μεγαλύτερης ηλικίας σύμφωνα με τον δρ Cornell και οφείλεται σε ένα βαθμό στην αποδυνάμωση και πτώση της ποδικής καμάρας.

Όπως και στην περίπτωση της  πελματιαίας απονευρωσίτιδας, συνιστάται η χρήση παπουτσιών με καλή υποστήριξη της ποδικής καμάρας καθώς και η διάταση των πελμάτων, επισημαίνει ο Δρ Cornell. «Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση» συμπληρώνει.

Πλατυποδία

Με το πέρας της ηλικίας και ειδικά σε δραστήρια άτομα, μπορεί να εμφανιστεί μείωση της ποδικής καμάρας και εμφάνιση πλατυποδίας ή επανεμφάνισή της σε περιπτώσεις όπου είχε αντιμετωπιστεί ελλιπώς στην παιδική ηλικία. Ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας χάνει την δυναμική του και σταδιακά αδυνατίζει και δεν μπορεί να συγκρατήσει ικανοποιητικά την ποδική καμάρα.

Οι τακτικές διατάσεις των πελμάτων και η χρήση υποστηρικτικών παπουτσιών μπορεί να  φανούν χρήσιμα, αλλά εάν ο πόνος επιμένει συνιστάται η επίσκεψη στον ορθοπεδικό και η συζήτηση για το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Κότσι

Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι) είναι η επί τα εκτός παρεκτόπιση του μεγάλου δακτύλου στον Άκρο Πόδα. Παρουσιάζεται σε νεαρές ηλικίες, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία επειδή το πέλμα πλαταίνει και μειώνεται το ύψος της ποδικής καμάρας.

Η αντιμετώπιση σε πρώτο στάδιο είναι μη χειρουργική. Δηλαδή προτείνονται φαρδύτερα παπούτσια και άλλα ορθοπαιδικά βοηθήματα και πάτοι. Όταν στο πόδι δεν υπάρχει ανακούφιση ή δημιουργηθεί μεγάλη παραμόρφωση καταφεύγουμε στη χειρουργική θεραπεία (υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές).

Λοιπά προβλήματα

Με την πάροδο των χρόνων μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα προβλήματα στα πέλματα λόγω βλαβών στα νεύρα με συμπτώματα όπως κάψιμο ή  σφυροδακτυλία, τη συνηθέστερη από το σύνολο των παραμορφώσεων των μικρών δακτύλων του ποδιού (όπου το δεύτερο δάκτυλο συνήθως μετακινείται εκτός θέσης).

Ο Δρ Cornell εξηγεί ότι ο κίνδυνος των παραπάνω προβλημάτων των πελμάτων αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, γι’ αυτό και η επένδυση σε υποστηρικτικά, ποιοτικά υποδήματα είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να προλάβει τυχόν επιδείνωση των προβλημάτων.

Επομένως επιλέγουμε υποδήματα που εφαρμόζουν σωστά, υποστηρίζουν την ποδική καμάρα και αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια. Επίσης αφοφεύγουμε τα πολύ εύκαμπτα παπούτσια ιών (δεν πρέπει να μπορείτε να διπλώεντε το παπούτσι προς τα πάνω).

Και μην εκπλαγείτε αν αλλάξει το νούμερο του ποδιού σας καθώς μεγαλώνετε καθώς τα πόδια μπορεί να «απλώσουν» (να φαρδύνουν ή να μακρύνουν) καθώς μεγαλώνετε, αλλάζοντας έτσι το μέγεθος του παπουτσιού σας.

Διαβάστε επίσης

Κότσι: Η διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς που το διορθώνει χωρίς υποτροπή

Σέρνετε τα πόδια σας; Αυτός είναι ο λόγος – Η λύση είναι απλή