Αγνό και αμόλυντο καθαρό νερό – στοιχείο ζωτικό για την υγεία του ανθρώπου και την ανάπτυξη υγιών παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγνότητά του η απουσία νιτρικών και η συνακόλουθη προστασία της υγείας μας από τα προβλήματα που αυτά προκαλούν.

Τα νιτρικά (ΝΟ3) στο πόσιμο νερό είναι επιβλαβή για την υγεία. Πρόκειται για ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες που είναι ευεργετικές για τα φυτά μεν, αλλά οχι για τον άνθρωπο. Τα νιτρικά – γνωστά ως αζωτούχα λιπάσματα – χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων και στην γεωργία. Ωστόσο, ενώ αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων.

Η μαζική χρήση των Νιτρικών στην γεωργία, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν πλήρως από τα αντίστοιχα φυτά και να εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπόγειων υδάτων και πόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα νιτρικά ως τον κύριο παράγοντας μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους.

Στην έγκυρη βάση δεδομένων Pubmed, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο παγκοσμίως του Ιατρικού κόσμου, υπάρχουν 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά στην ανθρώπινη υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Τα νιτρικά θεωρούνται ιδιαίτερα βλαβερά για τις έγκυες, τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα.

Η λίστα με τα αρνητικά αποτελέσματα των νιτρικών στην υγεία είναι αρκετά ανησυχητική. Τα αρνητικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν εν συντομία το σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών (βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία) – ένα πρόβλημα πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές -, προβλήματα στον νωτιαίο μυελό, σχιστίες (π.χ. λαγόχειλο) και δυσπλασία των άκρων (δυσμελία) σε νεογέννητα, καθώς και προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυρεοειδή αδένα και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Για τους παραπάνω λόγους 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενό όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι το μέγιστο 10mgr/L.

Σημειώνεται ότι η πληροφορία για την περιεκτικότητα ενός εμφιαλωμένου νερού σε νιτρικά (ΝΟ3) αναγράφεται στην ετικέτα του μπουκαλιού, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων πληροφοριών που αφορούν την περιεκτικότητα του νερού που επιλέγουμε σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οφείλουμε λοιπόν ως καταναλωτές όταν επιλέγουμε ένα εμφιαλωμένο νερό να δίνουμε προσοχή στην ετικέττα του. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε καθαρά και αμόλυντα νερά χωρίς νιτρικά!

 

Αμόλυντο νερό

Η αναζήτηση του καθαρού και αμόλυντου από νιτρικά νερού καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την υγεία όλης της οικογένειας κυρίως δε για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι η επιλογή φυσικών μεταλλικών νερών προερχόμενων από περιοχές χωρίς νιτρικά στο έδαφος ή με ελάχιστα ίχνη αυτών.

Ένας τέτοιος τόπος υπάρχει και θεωρείται μάλιστα η ιδιαίτερη πατρίδα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στην κατηγορία των Φυσικώς Ανθρακούχων Φυσικών Μεταλλικών Νερών. Πρόκειται για τα Καρπάθια Ορη!

Τα Καρπάθια εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες νερού της βροχής. Τα αποθέματα τους σε νερό είναι τεράστια. Επίσης καλύπτονται από απάτητα δάση με έλατα και βελανιδιές με πανίδα ένα σημαντικό πληθυσμό άγριων ζώων (αρκούδες, λύκοι, λυγξ, αγριογούρουνα). Στα δάση των Καρπαθίων οι ανθρώπινες δραστηριότητες απέχουν χιλιόμετρα μακριά – δεν υπάρχουν εργοστάσια, άξονες μεταφορών, ούτε μαζικές αγροτικές καλλιέργειες – προστατεύοντας έτσι τους φυσικούς πόρους από τα φαινόμενα μόλυνσης.

Στο υπέδαφος  της περιοχής, η γεωλογική δομή των Καρπαθίων εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Γεωλογικές σχισμές μεταξύ ασβεστολιθικών δολομιτών (ηλικίας ενός δις ετών) και ηφαιστειογενών πετρωμάτων (ηλικίας δέκα εκατομμυρίων ετών) επιτρέπει την άνοδο και την ανάμιξη αυτού του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού.

Χάρη στους παράγοντες που προαναφέρθηκαν τα Καρπάθια αναδεικνύονται στην Πατρίδα των Φυσικώς Ανθρακούχων Φυσικών Μεταλλικών Νερών παγκοσμίως.

Ποιοτικό νερό χωρίς νιτρικά

Στα Καρπάθια όρη βρίσκονται οι πιο αγνές πηγές απ’ όπου αναβλύζει ποιοτικό νερό χωρίς νιτρικά (το Φυσικώς Ανθρακούχο) που προσφέρει απολαυστική γεύση και υγεία σε όλη την οικογένεια. Πρόκειται για το αγνό και με απαλή, βελούδινη γεύση AQUA Carpatica το οποίο έχει ήδη 58 διακρίσεις κυρίως για την ποιότητα και τη γεύση του.

Το AQUA Carpatica είναι ένα «θαύμα της παρθένας φύσης» καθώς οι πηγές, τόσο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού, όσο και του Φυσικώς Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού.

Tο AQUA Carpatica είναι το μόνο νερό στον κόσμο χωρίς νιτρικά (ανθρακούχο) και σχεδόν μηδενικά νιτρικά (φυσικό μεταλλικό).

Είναι μοναδικό στο είδος του και αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδιά και εγκύους, αλλά και μια ουσιαστική λύση για όσους προσέχουν την υγεία τους. Η γεύση του είναι απαλή, βελούδινη, χωρίς καμία επίγευση. Ένα θαύμα της παρθένας φύσης που αξίζει να δοκιμάσουμε εμείς και τα παιδιά μας.