Η τύχη μας είναι προδιαγεγραμμένη εξαρχής ή μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχό της στα χέρια μας; Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι την τύχη μας δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Ωστόσο, αυτό είναι και το σημείο που οι ερευνητές των κοινωνικών επιστημών θα διαφωνήσουν: η τύχη μας είναι τελικά πολυεπίπεδη και εν μέρει εξαρτάται από τις δικές μας πράξεις, καθώς όσοι συγκαταλέγουν τον εαυτό τους στους τυχερούς αυτού του κόσμου, είναι πιο ευέλικτοι στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Η εξήγηση είναι απλή: όσο πιο πολλές είναι οι ευκαιρίες που εμφανίζονται στο διάβα μας, τόσο και πολλαπλασιάζονται τα θετικά αποτελέσματα, που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν ως «τύχη». Αντίθετα, κάποιος που αισθάνεται άτυχος, τείνει να είναι πιο αγχωμένος με αποτέλεσμα να παίρνει λιγότερα ρίσκα και να είναι πιο απαισιόδοξος.

Οι συνήθειες των τυχερών ανθρώπων 

Ο ακαδημαϊκός Richard Wiseman επιχείρησε μέσα από μια μακροχρόνια μελέτη δέκα ετών να προσδιορίσει το ρόλο που παίζουν οι αποφάσεις μας στην πορεία της τύχης 400 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 84 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι τυχεροί άνθρωποι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Παρατηρούν αλλά και δημιουργούν τις ευκαιρίες.
  • Δρουν σύμφωνα με τη διαίσθησή τους.
  • Μετατρέπουν ακόμα και τις αναποδίες και τις ατυχίες σε πλεονέκτημα, τις λαμβάνουν ως ένα μάθημα.
  • Βλέπουν θετικά το μέλλον και γνωρίζουν τις επιθυμίες τους.

Πώς θα βελτιώσετε την τύχη σας 

  • Αντίστροφη ψυχολογία: Την επόμενη φορά που δεν θα έρθουν όλα όπως τα περιμένατε, αντί να αναρωτηθείτε «γιατί σε εμένα;», αναρωτηθείτε «γιατί όχι σε εμένα;». Από κάθε αποτυχία, παίρνουμε και ένα χρήσιμο για το μέλλον μάθημα.
  • Διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι φιλίες στην ενήλικη ζωή, με τον εμπλουτισμό νέων ατόμων, θα βρεθείτε σε μονοπάτια άγνωστα, αλλά και ενδιαφέροντα.
  • Πείτε «ναι» πιο συχνά. Όταν τελικά καταφέρουμε να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας και αυτά που ήδη γνωρίζουμε, τότε ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας και συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε πιο μακριά από όσο πιστεύουμε. Ευκαιρία να αναλογιστείτε αυτές τις προκλήσεις μέσα και από τις αλλαγες στη ζωή του Καρλ Άλεν (Τζιμ Κάρεϊ) στην ταινία «Ναι Σε Όλα».
  • Χαμογελάστε! Κόντρα στην κατήφεια των ημερών, φορέστε το πιο όμορφό σας χαμόγελο και παρατηρήστε πόσα αποκομίζετε, τόσο ψυχολογικά όσο και σε ποικιλία ατόμων.

Η αισιοδοξία είναι μια κατάσταση που σήμερα λείπει από την καθημερινότητά μας. Βλέποντας όμως τα πράγματα υπό άλλο πρίσμα και παίρνοντας περισσότερα ρίσκα, η καλοτυχία θα έρθει από μόνη της. Όπως λέει και ένα γνωμικό: «Εάν δεν σου αρέσει το μέρος που βρίσκεσαι, κουνήσου, δεν είσαι δέντρο».

Διαβάστε επίσης:

Δέκα απλοί τρόποι να βρείτε την ευτυχία – Δοκιμάστε τους

Ευτυχία: Τρία απλά πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Ποιες ορμόνες φέρνουν την ευτυχία και πώς θα τις αυξήσουμε