Αν και η αιτία της κολπικής μαρμαρυγής παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η ηλικία, καθώς η αρρυθμία αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Πέρα από την ηλικία, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:
  1. η υπέρταση
  2. η παχυσαρκία
  3. ο διαβήτης
  4. το σύνδρομο υπνικής άπνοιας
  5. ποικίλα καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια. βαλβιδοπάθεια)
  6. ο υπερθυρεοειδισμός

Όσοι περισσότεροι παράγοντες συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή της ζωής του.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να πυροδοτηθούν από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η έντονη κόπωση.
Επίσης κάποιες αλλαγές στις συνήθειες μας και στον καθημερινό τρόπο ζωής μας μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι είναι σημαντικό να επιδιώκουμε:
  • τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
  • την τακτική, μέτριας έντασης σωματική άσκηση
  • τη διακοπή του καπνίσματος
  • την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ
Διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής
Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να γίνει με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα στο οποίο καταγράφεται ο ρυθμός της καρδιάς. Η τεκμηρίωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι απαραίτητη προκειμένου ο θεράπων ιατρός να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία, πρωτίστως την αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, η ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ο εντοπισμός της συχνά είναι ιδιαίτερα δύσκολος, είτε γιατί κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν σπάνια επεισόδια μαρμαρυγής, είτε γιατί δεν εμφανίζουν συμπτώματα (σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή). Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσει μία μεγαλύτερης διάρκειας τουλάχιστον 24 ωρών- καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς (Holter ρυθμού).
Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
-Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την εμφάνιση μίας σοβαρής επιπλοκής, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακριβώς γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία των ασθενών.
– Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή παραμένουν αδιάγνωστοι και κατά συνέπεια περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
– Ο καθένας μας μπορεί να υποπτευθεί την κολπική μαρμαρυγή και μόνο με την ψηλάφηση του σφυγμού στον ίδιο ή σε κάποιον οικείο του : ο πλήρως ακανόνιστος σφυγμός, ιδιαίτερα αν είναι γρήγορα πρέπει πάντα να μας κινητοποιεί! Απευθυνόμαστε στο γιατρό μας μας ανεξάρτητα αν νιώθουμε ή όχι ενοχλήσεις.
Πηγή: Τα Μυστικά της Κολπικής Μαρμαρυγής, Στέλιος Τζέης, Περικλής Γιόβας, Παρασκευή Σάββαρη, εκδόσεις Εν πλω, Αθήνα