Μια σταθερή ρουτίνα που περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα, την ενασχόληση με αγαπημένα χόμπι, φυσιολογική ρουτίνα ύπνου και όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη φαίνεται πως αποτελεί τη μυστική συνταγή όσων κατάφεραν να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση σε μια κατα τα άλλα δυσοίωνη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα αποτελέσματα νέας μικρής έρευνας δημοσιευμένη στο Applied Psychology: Health and Well-Being.

Οι ερευνητές εξέτασαν 91 νέους ανθρώπους που διέμεναν στην Πολωνία σε μια περίοδο δύο εβδομάδων μέσα στο 2020. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη διάθεσή τους τέσσερις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν. Επτά άτομα επιλέχθηκαν για να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης ανοιχτού τύπου.

Διαπιστώθηκε πως στρατηγικές όπως ο προγραμματισμός συνέβαλαν θετικά στη διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας με στόχο να εξακολουθήσουν να έχουν καλή διάθεση. Ένας παράγοντας που συνέβαλε θετικά ήταν η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο σε αντίθεση με την αλληλεπίδραση μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που είχε λιγότερες θετικές επιδράσεις.

Αντίστοιχα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η εκτενής έκθεση σε ειδήσεις σχετικές με τον κορωνοϊό, όπως ο καθημερινός απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων επηρέαζε αρνητικά τη διάθεση των συμμετεχόντων σε αντιστοίχιση με την πολύωρη παραμονή στα κοινωνικά δίκτυα που προκαλούσαν συνολικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη και το άγχος.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούν εύκολα όλες οι πτυχές της καθημερινής μας ρουτίνας να μεταφερθούν διαδικτυακά. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάγκασαν τους ανθρώπους να περνούν πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών κατά τη διάρκεια των lockdown, κάτι που αποδείχτηκε ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία ή τη γενική ευημερία τους», καταλήγει ο επικεφαλής συγγραφέας Julian Zubek από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Πανδημία: Με άγχος και κατάθλιψη ο ένας στους τρεις – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Πανδημία: Η αγχολυτική δραστηριότητα που σώζει την κατάσταση