Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους χαρούμενο τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν είστε εκ φύσεως χαρούμενο άτομο; Είναι εύκολο να προσεγγίσετε την ευτυχία ακόμα και στις δύσκολες ώρες και στιγμές;

Φαίνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ευτυχία μας ή την ικανοποίησή μας από τη ζωή, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Έρευνα δείχνει πως το ήμισυ σχεδόν της ευτυχίας μας καθορίζεται από τα γονίδια μας, επομένως είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ωστόσο το 40% της εξίσωσης της ευτυχίας είναι στο χέρι μας, επομένως ακόμα και αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ευτυχισμένο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το αλλάξετεαυτό, μας λέει ο Δρ. Robert Waldinger ψυχίατρος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καθώς και διευθυντής της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης έρευνας για την ευτυχία, τη μελέτη του Χάρβαρντ για την Ανάπτυξη των ενηλίκων.

Δουλεύοντας με την ευτυχία

Φυσικά είναι μεγάλη πρόκληση ακόμα και για όσους θεωρούν εαυτούς ευτυχείς να καταφέρουν να διατηρήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωής. Η ευτυχία όπως και κάθε άλλη πλευρά της ευζωίας είναι ένας διαρκής αγώνας. Παρά την τρέχουσα κατάσταση του καθενός από εμάς απέναντι στη χαρά, υπάρχουν τρόποι  να δώσουμε θετική ώθηση στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Παρακάτω ορισμένες καθημερινές τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Μείνετε ενωμένοι

Η έρευνα του Χάρβαρντ οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της ευτυχίας και των συγγενικών ή φιλικών σχέσεων. Οι προσωπικές επαφές δημιουργούν συναισθηματική τόνωση, κάτι που ανεβάζει τη διάθεση ενώ η απομόνωση την καταστρέφει, τονίζει ο Δρ. Waldinger.

Χέρι βοηθείας

Ο εθελοντισμός παρέχει μία αίσθηση σκοπού και βελτιώνει τη διάθεση μας. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open διαπιστώθηκε πως η επίδραση του εθελοντισμού ήταν ακόμα πιο ευεργετική σε ενήλικες άνω των 70 ετών.

Καθημερινές πράξεις ευγένιας

Διαλέξτε μία ημέρα και επικεντρωθείτε σε πράξεις προσφοράς και γενναιοδωρίας. Μπορεί να χρειαστεί αρκετό σχεδιασμό εκ των προτέρων λέει ο Tyler J. VanderWeele, διευθυντής του Προγράμματος Human Flourishing στη σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο σχεδιασμός και η πρόθεση να κάνουμε καλό στους άλλους μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις στη δική μας ευημερία.

Βρες το παιδί μέσα σου

Όταν είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία, έχεις την ευκαιρία να ξανά συμμετάσχεις στις δραστηριότητες που σε γέμισαν  ως παιδί και νέο. Τι σας έκανε ευτυχισμένους όταν ήσασταν νέοι; Επιλέξτε να ασχοληθείτε εκ νέου με ένα από αυτά τα χόμπι, τα παιχνίδια, τα αθλήματα ή οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον από τη νεανική σας ζωή.

Επένδυσε στις εμπειρίες
Άλλος ένας τρόπος που τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία είναι μέσα από τις εμπειρίες ζωής. Δεν είναι απαραίτητο να αφορά και σε ακριβό εισητήριο για τρελές περιπέτειες. Για παράδειγμα, κλείστε τραπέζι σε ένα έθνικ εστιατόριο ή σε μία καλλιτεχνική έκθεση. Η επένδυση μάλιστα μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα επενδύοντας στις εμπειρίες έχουν μακροπρόθεσμη ικανοποίηση, καθώς δημιουργούν πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις. Συγκριτικά πάντως, η αγορά υλικών αντικειμένων συχνά μπορεί να προσφέρει μόνο προσωρινή ευτυχία.
Περάστε περισσότερο χρόνο με ευτυχισμένους ανθρώπους
Η χαρά είναι μεταδοτική. Μελέτη έχει δείξει ότι η ευτυχία μπορεί να εξαπλωθεί μέσα από τις κοινωνικές επαφές και τα κοινωνικά δίκτυα. Η καλή δική σας διάθεση μπορεί να ενεργοποιήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και άρα ο κύκλος σας να αρχίσει να γίνεται πιο χαρούμενος όταν βρίσκεται δίπλα σας και εκείνοι ως αντάλλαγμα βοηθούν τους δικούς τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χαρούμενοι και πάει λέγοντας. Οι ερευνητές βρήκαν επιπλέον ότι η στεναχώρια και η λύπη δεν εξαπλώνονται τόσο δραστικά όσο η χαρά.

Πράσινες νότες

Έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά το Μάιο του 2021 στο EPJ Data Science έλεγξε τους χώρους αστικού πράσινου και την επιρροή τους στους κατοίκων 90 πόλεων παγκοσμίως. Βρέθηκε πως η χαρά των ανθρώπων σχετίζεται με τους πράσινους χώρους της πόλης όπως είναι τα πάρκα, οι κήποι και οι όχθες ποταμών, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση μίας χώρας. Δημιουργώντας το δικό μας πράσινο χώρο μπορούμε να έχουμε την ίδια επίπτωση. Άλλες έρευνες έδειξαν πως η κηπουρική βελτιώνει τη συναισθηματική μας ευημέρια με τρόπο παρόμοιο όπως εκείνο της ποδηλασίας και του βαδίσματος.

Σπάμε τη ρουτίνα 

Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χαρούμενοι όταν διαθέτουν ποικιλία στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά τον Μάιο 2020 στο Nature Neuroscience. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως διαφοροποιώντας για λίγο το συνηθισμένο μοτίβο – όπως το να δοκιμάσουμε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής ανά δύο εβδομάδες, το να ακούσουμε podcast κάποιες μέρες και άλλες απλά μουσική ή απλά και να αλλάξουμε τη διαδρομή για το μανάβικο ή το φαρμακείο -μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Ευγνωμοσύνη

Βρείτε λίγο χρόνο για να καταγράψετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Θα μπορούσε να είναι κάτι που θεωρείτε δεδομένο (η στέγη πάνω από το κεφάλι μας και η οικογένεια που μας στηρίζει) ή κάτι απλό όπως είναι ένα ζεστό κομπλιμέντο, ένα βιβλίο, ο σημερινός καλός καιρός ή ένα εξαιρετικό γεύμα που φάγατε την προηγούμενη μέρα.

Λιγότερες επιλογές

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες επιλογές, έχουν ταυτόχρονα περισσότερες ευκαιρίες για να μετανιώσουν και να ανησυχούν. Μια απλή στρατηγική μπορεί να ελαφρύνει το βάρος της επιλογής και να προστατέψει την ευτυχία σας. Αν δεν πρόκειται λοιπόν για μια σημαντική απόφαση, προσπαθήστε να την πάρετε γρήγορα και φροντίσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε λιγότερες επιλογές. Μην αφήσετε την αμφιβολία να σας κυριεύσει – κρατήστε τις επιφυλάξεις σας για πιο σημαντικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: