Η προπόνηση για έναν μαραθώνιο και η ολοκλήρωσή του μπορεί να «αντιστρέψει» τη γήρανση των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, EuroCMR 2019 και δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology. Η μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά και βραδύτεροι δρομείς ωφελούνται περισσότερο.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυσιολογικής γήρανσης είναι η ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι δια βίου αθλητές έχουν βιολογικά νεότερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η μελέτη, λοιπόν, ερεύνησε αν η προπόνηση για έναν μαραθώνιο θα μπορούσε να επηρεάσει την αορτική δυσκαμψία ακόμα και στους αρχάριους.
Η μελέτη περιελάμβανε 139 υγιείς αρχάριους μαραθωνοδρόμους ηλικίας 21 έως 69 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αρχαρίων τρέχοντας 10 έως 20 χλμ. την εβδομάδα για έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 2016 ή το 2017.

Πριν ξεκινήσουν την προπόνηση και δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων, σε εξέταση της φυσικής κατάστασης και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Η βιολογική ηλικία της αορτής υπολογίστηκε και στα δύο χρονικά σημεία.

Όπως αποδείχθηκε, μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου η αορτική δυσκαμψία είχε μειωθεί και η αορτή ήταν τέσσερα χρόνια «νεότερη» σε σχέση με πριν. Παρατηρήθηκε δε, ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες και όσοι είχαν μεγαλύτερο χρόνο ολοκλήρωσης μαραθωνίου είχαν μεγαλύτερη μείωση στην αορτική δυσκαμψία μετά την προπόνηση. Η μείωση της αορτικής δυσκαμψίας, πάντως, ήταν ανεξάρτητη από τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση. Επίσης, η φυσική κατάσταση βελτιώθηκε και ο καρδιακός ρυθμός έπεσε μετά την προπόνηση – και τα δύο σε ένα μέτριο βαθμό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο συγγραφέας και συνεργάτης του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, Anish Bhuva δήλωσε: «Οι αρχάριοι δρομείς που προπονήθηκαν για έξι μήνες και ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους μαραθώνιο είχαν μείωση της αρτηριακής τους ηλικίας κατά τέσσερα χρόνια και πτώση κατά 4 mmHg στη συστολική πίεση του αίματος. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίνονται με την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής και εάν διατηρηθούν μεταφράζονται σε κατά 10% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου».

Ο καθηγητής Sanjay Sharma, ιατρικός διευθυντής του Μαραθωνίου του Λονδίνου και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης σχολίασε σχετικά με τη μελέτη: «Τα οφέλη της άσκησης στην καρδιά και την κυκλοφορία είναι εδραιωμένα από προηγούμενες μελέτες και συνδέονται με λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις και μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμα και μια ερασιτεχνική ενασχόληση με τον μαραθώνιο καθιστά το καρδιαγγειακό σύστημα νεώτερο, ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν αυτά τα οφέλη τρέχοντας, παράλληλα, για ένα καλό σκοπό.