Όταν πρέπει να προστατέψετε τον εαυτό σας από την υψηλή αρτηριακή πίεση, μία από τις πρώτες τακτικές που προτείνονται είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος του στρες. Αν διαπιστώνετε λοιπόν ότι είστε συχνά σε ένταση και… στα όρια προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτούς τους επτά τρόπους για να μειώσετε το στρες που υπάρχει στη ζωή σας.

– Κοιμηθείτε αρκετά. Ο ανεπαρκής ή ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στη διάθεσή σας την ψυχική σας ευεξία, τα επίπεδα ενέργειάς σας και την φυσική σας υγεία.

– Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης. Ο διαλογισμός, η χαλάρωση των μυών, η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, οι ασκήσεις αναπνοών και η γιόγκα είναι εξαιρετικές τεχνικές χαλάρωσης και καταπολέμησης του στρες.

– Γίνετε πιο κοινωνικοί. Γνωρίστε καινούριο κόσμο κάνοντας ένα μάθημα, ξεκινώντας ένα καινούριο χόμπι ή συμμετέχοντας σε μία εθελοντική ομάδα.

– Ενισχύστε τις ικανότητες σας στη διαχείριση χρόνου. Όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε να ανταποκριθείτε στις εργασιακές και τις οικογενειακές απαιτήσεις, τόσο λιγότερο στρες θα έχετε. Φροντίστε λοιπόν να αξιοποιείτε σωστά το χρόνο σας για να ζήσετε πιο ξέγνοιαστα.

-Λύστε τις στρεσογόνες καταστάσεις. Μην αφήνετε τις πηγές στρες να διαιωνίζονται. Χρησιμοποιήστε διαπραγματευτικές τακτικές για να λύσετε όλα όσα σας γεμίζουν με στρες είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι.

-Φροντίστε τον εαυτό σας. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μασάζ. Απολαύστε μία εμπειρία αργά και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα φάτε αργά και συγκεντρωθείτε στη γεύση και τις αισθήσεις που προκαλεί κάθε μπουκιά. Κάντε μία βόλτα, απολαύστε ένα σύντομο ύπνο ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.

-Ζητήστε βοήθεια. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια αν πιστεύετε πως την χρειάζεστε. Ο/Η σύντροφός σας και οι φίλοι σας είναι εκεί για σας, ενώ αν το στρες και το άγχος επιμείνει τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πέρα από τους προαναφερθέντες τρόπους για τη μείωση του στρες, ακολουθήστε και υγιεινό τρόπο ζωής διατηρώντας ένα υγιές βάρος, αποφύγετε το κάπνισμα, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και ακολουθήστε διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.