Το ροχαλητό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους ανησυχούν μήπως πάσχουν από υπνική άνοια. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ροχαλητό ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Υπνικής Άπνοιας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όλοι πάσχουν από υπνική άπνοια.

Όπως εξηγούν οι Δρ. Hope Ricciotti και Δρ. Hye-Chun Hur από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το ροχαλητό προκαλείται συνήθως από την στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Οι ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού κάποιες φορές χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και πέφτουν, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν μερικώς τη δίοδο του αέρα. Ο εισπνεόμενος αέρας «προσκρούει» στους ιστούς, δημιουργώντας αυτόν τον ιδιαίτερο θόρυβο καθώς κινείται προς το εσωτερικό του αναπνευστικού συστήματος.

Το απλό ροχαλητό διαφέρει από την υπνική άπνοια, επειδή τα άτομα που πάσχουν από άπνοια στην ουσία παρουσιάζουν σύντομα διαστήματα διακοπής της αναπνοής τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα επεισόδια άπνοιας μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως και περισσότερο από ένα λεπτό. Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια συχνά αισθάνονται κουρασμένοι ή καταβεβλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και μετά από έναν επαρκή ύπνο τη νύχτα, επειδή αυτές οι περιοδικές διακοπές της αναπνοής παρεμβαίνουν στα φυσιολογικά μοτίβα του ύπνου. Επίσης, η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

«Αν ροχαλίζετε, τα αίτια μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες του τρόπου ζωής και προσωπικές επιλογές. Για παράδειγμα, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, το αλκοόλ και η δυσκοιλιότητα μπορούν να επιδεινώσουν το ροχαλητό. Επίσης, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να ροχαλίσετε –ή και να πάσχετε από υπνική άπνοια- αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αν κοιμάστε ανάσκελα ή καπνίζετε», εξηγούν χαρακτηριστικά οι Δρ. Ricciotti και Hur.

Επιπλέον, αν αποτελεί συχνό φαινόμενο να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο τη νύχτα ή ο σύντροφός σας παρατηρήσει ότι όχι μόνο ροχαλίζετε αλλά έχετε και επεισόδια διακοπής της αναπνοής, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας προκειμένου να σας ελέγξει για υπνική άπνοια. Η πάθηση θεωρείται θεραπεύσιμη μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής ή μέσω μηχανημάτων που διευκολύνουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε επίσης

Υπνική άπνοια: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση γλωσσικού βηματοδότη

Κορωνοϊός: Από τι πάσχουν πολλοί ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ

Να γιατί το ροχαλητό απειλεί την καρδιά και προκαλεί υπέρταση