Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Ενδοκρινολόγων στην Νέα Ορλεάνη δείχνει πως οι γυναίκες που βρίσκονται στη μέση ηλικία θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα το περπάτημα σε κατηφορικούς δρόμους αντί για ανηφορικούς για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα οστά μειώνοντας τις πιθανότητες οστεοπόρωσης.

Στις δοκιμές εντοπίστηκε πως το περπάτημα σε κατηφορικό δρόμο φορτίζει περισσότερο τα οστά μειώνοντας την επιδείνωση της κατάστασής τους ειδικά στις γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση καθώς τα οστά τους γίνονται πιο εύθραυστα λόγω της μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και ο συνακόλουθος κίνδυνος καταγμάτων του ισχίου ή του καρπού.

Στη νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συμμετείχαν 15 γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Από τα μέλη της μίας ομάδας ζητήθηκε να περπατήσουν 40 λεπτά σε ένα διάδρομο γυμναστικής ο οποίος είχε ανηφορική κλίση, ενώ από τα μέλη της δεύτερης ομάδας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να περπατήσουν σε διάδρομο με κατηφορική κλίση.

Οι μελετητές με επικεφαλής την Δρ. Katarina Borer εντόπισαν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσουν τις απώλειες του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στο σχηματισμό των οστών ήταν οι συμμετέχουσες να περπατούν σε κατηφορικούς δρόμους.

Σε ένα δεύτερο πείραμα οι ερευνητές εντόπισαν πως εκείνοι οι οποίοι ασκούνταν μετά το φαγητό είχαν πιο υγιή οστά συγκριτικά με εκείνους που ασκούνταν πριν το φαγητό.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση μετά το φαγητό βοηθά το κυκλοφορικό σύστημα να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες.

«Θέλαμε να δούμε αν η άσκηση πριν ή μετά το φαγητό και αν το περπάτημα σε κατηφορικούς ή ανηφορικούς δρόμους έχει κάποια επίδραση στους δείκτες σχηματισμού και επαναρρόφησης των οστών σε αυτές τις γυναίκες. Η καλύτερη άσκηση για τα οστά σας είναι εκείνη που σας αναγκάζει να «δουλέψετε» ενάντια στη βαρύτητα. Όταν περπατάτε σε κατηφορικά σημεία λοιπόν η έλξη της βαρύτητας είναι μεγαλύτερη», δηλώνει η Δρ. Borer.