Ο ύπνος συνδέεται έμμεσα με τον διαβήτη τύπου 2, ισχυρίζεται νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Λέστερ και της Νότιας Αυστραλίας που εξετάζει τις επιπτώσεις των συνηθειών ύπνου (του χρονότυπου) στην υγεία και τον τρόπο ζωής.

Ο χρονότυπος αποτελεί τον όρο με τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρονται στις συνήθειές μας αναφορικά με τον ύπνο και, όπως δείχνουν τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open Diabetes Research & Care, ο «νυχτερινός χρονότυπος» -ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ- σχετίζεται με καθιστικό τρόπο ζωής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Πώς συνδέεται η αδράνεια με τον διαβήτη τύπου 2; Σημαντικοί παράγοντες που συχνά ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η απουσία άσκησης και τα παραπανίσια κιλά. Σε αριθμούς, η νόσος μεταφράζεται σε 463 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως -ένας στου έντεκα ενήλικες- με τον αριθμό να εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 700 εκατομμύρια έως το 2040.

Για τις ανάγκες της μελέτης, σε 635 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιήθηκε επιταχυνσιόμετρο επί επτά ημέρες για να καταγράψει την ένταση και το χρόνο διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η ανάπαυση και η συνολική σωματική δραστηριότητα.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως:

  • το 25% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (προτίμηση για ύπνο νωρίς τη νύχτα κατά τις 22:52 κατά μέσο όρο και αφύπνιση νωρίς το πρωί)
  • το 23% ανήκαν στους βραδινούς τύπους (προτίμηση για ύπνο αργά κατά τις 00:36 κατά μέσο όρο και αφύπνιση αργά το πρωί)
  • το 52% δεν είχε συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή συνήθεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδίως με 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες να είναι υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια εξ αυτών παχύσαρκοι, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Joseph Henson από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρθηκε στη ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων ώστε οι άνθρωποι να ενθαρρύνονται προς την έναρξη και διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής ώστε να αποκομίζουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Πολλώ μάλλον δε, συμπλήρωσε, για τους νυχτερινούς τύπους που η σωματική τους δραστηριότητα ήταν κατά 56% λιγότερη από αυτούς που ο χρονότυπός τους ήταν πρωινός. «Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με διαβήτη, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Από την πλευρά του ο Δρ Alex Rowlands από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε τη μοναδική εικόνα που προσφέρει η μελέτη για τις συμπεριφορές των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, η οποία μαρτυρά την ανάγκη τροποποίησης των συνηθειών του ύπνου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Νέο φάρμακο μειώνει το σάκχαρο και αδυνατίζει

Διαβήτης τύπου 2: Η ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

Σας λείπει ύπνος; Καλύτερα να πετάξετε τα γλυκά από το σπίτι