Ξεπερνώντας σταδιακά την πανδημία του κορωνοϊού και επιστρέφοντας στις προηγούμενες συνήθειες και την καθημερινότητά μας, πολλοί θα επιδιώξουν συναντήσεις με φίλους και ένα ποτηράκι κρασί για την παρέα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να καταλήξουμε με λεκιασμένα από το κρασί δόντια.
«Η δύναμη του σμάλτου και το πόσο επιρρεπής είναι στη δημιουργία πλάκας είναι το κλειδί στην απάντηση για το πόσο μπορεί να λεκιάζουν τα δόντια μας», εξηγεί η Δρ. Uchenna Akosa, επικεφαλής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, η οποία χαρακτηρίζει το κόκκινο κρασί ως «τριπλή απειλή» για να ένα λαμπερό χαμόγελο.
«Όταν πίνουμε κρασί, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή για τη λευκότητα των δοντιών: τις ανθοκυανίνες, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες που περιέχει το σταφύλι και δίνουν στο κόκκινο κρασί το πλούσιο χρώμα του, τις ταννίνες, που βοηθούν στη δέσμευση της χρωστικής ουσίας στα δόντια και, την οξύτητα του κρασιού που χαράσσει το σμάλτο, καθιστώντας το πιο πορώδες και διευκολύνοντας την προσκόλληση του λεκέ στα δόντια», αναφέρει η ειδικός.
Στο πλαίσιο αυτό, Δρ. Akosa προτείνει πέντε tips για την πρόληψη των λεκέδων του κόκκινου κρασιού στα δόντια:
Διαβάστε επίσης
Τερηδόνα: Ο απρόσμενος εχθρός των δοντιών που κρύβεται στο νερό
Κι όμως το νερό βλάπτει την υγεία – Μάθετε πότε κινδυνεύετε
Τερηδόνα: Η αγαπημένη συνήθεια που την προλαμβάνει