Ανάμεσα στις πληροφορίες που μπορούν τα αποκαλύψουν τα μάτια για την υγεία μας συγκαταλέγεται πλέον και η κατάθλιψη, σύμφωνα με ευρήματα ερευνητών από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck που εντόπισαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις οφθαλμικές κόρες ατόμων με την ψυχική διαταραχή.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ταχύτητα απόκρισης της κόρης των ματιών κατά την εκτέλεση μιας εργασίας. Όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο Scientific Reportsενώ στα άτομα χωρίς προβλήματα από την ψυχική σφαίρα οι κόρες διαστέλλονταν εν αναμονή μιας ανταμοιβής, στα άτομα με κατάθλιψη παρατηρήθηκε μια βραδύτητα στην αντίδραση. «Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας» σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andy Brendler.

Η ατονία είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης, σημειώνει η ερευνητική ομάδα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Victor Spoormaker, το τελευταίο αυτό εύρημα βοηθά την καλύτερη κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών πίσω από την ατονία.

Η αντίδραση της κόρης είναι ένας δείκτης της δραστηριότητας στον υπομέλα τόπο (locus coeruleus), την κύρια εγκεφαλική δομή του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νοραδρενεργικών νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι νοραδρενεργικοί νευρώνες αντιδρούν στη νοραδρεναλίνη, βασικό κομμάτι της απόκρισης στο στρες και της ενίσχυσης της διέγερσης, με άλλα λόγια, της ενεργοποίησης δηλαδή του νευρικού συστήματος.

Ο υπομέλας τόπος εμπλέκεται σε πλήθος αυτόνομων και γνωστικών λειτουργιών ενώ μεταβολές στη λειτουργία του έχουν συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές νόσους (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ) και την κατάθλιψη. «Η μειωμένη ανταπόκριση της κόρης στους ασθενείς με μεγαλύτερη ατονία δείχνει ότι η έλλειψη ενεργοποίησης του υπομέλα τόπου είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία πίσω από το αίσθημα ατονίας» σχολίασε ο Spoormaker.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ ταχύτητας απόκρισης της κόρης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων: όσο μειωνόταν η πρώτη, τόσο αυξάνονταν τα δεύτερα, συμπέρασμα που αναπαρήγαγε παλαιότερα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας.

Η κορομετρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική μέθοδος για τη διάγνωση και να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας κατά της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, εάν το άτομο παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανταπόκριση της κόρης, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που στοχεύουν στους νοραδρενεργικούς υποδοχείς θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιο εύστοχη επιλογή συγκριτικά με άλλες αγωγές. Η δοσολογία των φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιηθεί με βάση την αντίδραση της κόρης.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των φυσιολογικών μηχανισμών πίσω από την κατάθλιψη και την τελειοποίηση κατ’ επέκταση της διάγνωσης και θεραπείας, δεδομένου ότι το 30% των καταθλιπτικών ατόμων δεν επιτυγχάνουν βελτίωση μέσα από τις διαθέσιμες επί του παρόντος θεραπείες.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Νέο πειραματικό αντικαταθλιπτικό δρα σε δύο ώρες

Επαρκής ύπνος: Αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό – Σε ποιες γυναίκες είναι πιο δραστικό

Αυτά τα χάπια καταστρέφουν τη λίμπιντο