Παρόλο που οι μέρες των γιορτών είναι συνήθως μια χαρούμενη περίοδος αγοράς δώρων, διακόσμησης σπιτιού, προγραμματισμού πάρτι και οικογενειακών συγκεντρώσεων, μπορεί να προκαλέσουν και έντονο άγχος και ανησυχία. Ευτυχώς, οι ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern υποστηρίζουν πως υπάρχουν τρόποι για να διατηρηθούν τα επίπεδα του άγχους υπό έλεγχο και έτσι οι μέρες των γιορτών να είναι γεμάτες χαρά, χωρίς στρες.

Η Rita Smith, κλινική κοινωνική λειτουργός από το Clinical Heart and Vascular Center στο UT Southwestern υποστηρίζει πως «Το υπερβολικό άγχος φθείρει το σώμα», και πως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις γιορτές στον εαυτό μας είναι να τον φροντίσουμε ιδιαιτέρως.

Aπό την πλευρά της, η Sarah Woods, αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής του UT Southwestern αναφέρει πως «το να θυμόμαστε ότι οι διακοπές έχουν να κάνουν με την ευγνωμοσύνη θα βοηθήσει», γι’ αυτό προτείνει παράλληλα να σκεφτούμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.

Η Rita Smith υποστηρίζει πως ένα πλάνο δαπανών για δώρα θα βοηθήσει δεδομένου πως τα έξοδα των γιορτών πολλές φορές μπορεί να είναι υπερβολικά. Επομένως, προτρέπει να είμαστε πρακτικοί και πρωτότυποι με τα δώρα που αποφασίζουμε να κάνουμε.

Έπειτα, υπάρχουν οι οικογενειακές σχέσεις, που μερικές φορές είναι τεταμένες και δύσκολες. Η Sarah Woods αναφέρει πως το άγχος που συνδέεται με δύσκολες οικογενειακές σχέσεις μπορεί να παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με κακό ύπνο, πονοκεφάλους, φλεγμονές, μειωμένη ανοχή στον πόνο και δύσπνοια.

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε για να επισκεφτείτε την οικογένεια σας, είναι να συζητήστε με τον σύντροφό σας πόσο χρόνο θέλετε να περάσετε με συγγενείς και ποιες συζητήσεις θα πρέπει να αποφύγετε (πολιτική, ανατροφή των παιδιών, εκπαίδευση). Αν παρ’ όλα αυτά προκύψει μια σχετική συζήτηση, κάντε μια προσπάθεια  ευγενικά να την αποφύγετε, προτείνει η Sarah Woods.

Η Rita Smith επισημαίνει πως η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη σε περιπτώσεις ασθένειας στην οικογένεια, διαζυγίου ή απώλειας αγαπημένων προσώπων.

Επιπροσθέτως συστήνει τρόπους για την αντιμετώπιση του άγχους των γιορτών

  • Αφιερώστε χρόνο για να ασκηθείτε, να κάνετε ένα μασάζ, να κοιμηθείτε ή να διαβάσετε ένα βιβλίο
  • Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, παρόλο που τα εορταστικά τραπέζια είναι πειρασμός
  • Μην απομονώνεστε, αν είστε λυπημένοι λόγω απώλειας ή απογοήτευσης, μιλήστε με το γιατρό σας, έναν φίλο ή έναν σύμβουλο. Υπάρχουν πολλές ομάδες που παρέχουν υποστήριξη για την αντιμετώπιση του διαζυγίου ή της κατάθλιψης.
  • Πάρτε μέρος σε εθελοντικές δραστηριότητες, υπάρχουν πλήθος δραστηριοτήτων και εθελοντικών έργων που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί χαλάει η διάθεσή μας όσο χειμωνιάζει; Οι λύσεις στο πρόβλημα

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί μας κυριεύει η μελαγχολία αυτή την εποχή – Πώς να το ξεπεράσουμε