Οι κατηγορίες των αντικαταθλιπτικών διαφέρουν και, ανάλογα με τα δραστικά τους συστατικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πασχόντων. Η ώρα που θα επιλέξετε για τη λήψη τους εξαρτάται τελικά από τον τύπο του φαρμάκου που παίρνετε και από το πώς αντιδρούν το σώμα και το μυαλό σας σε αυτό.

Ως γενικός κανόνας, τα αντικαταθλιπτικά χωρίς κατασταλτικούς παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται το πρωί, ενώ τα κατασταλτικά φάρμακα είναι προτιμότερο να λαμβάνονται το βράδυ. Αλλά όλα εξαρτώνται επίσης από το πώς επηρεάζει το φάρμακό σας εσάς προσωπικά, ανάλογα με τις παρενέργειες.

Επιπλέον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής αλλά και ιατρικές υποκείμενες παθήσεις θα μπορούσαν εξίσου να ευθύνονται για μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν διαφορετικά το κάθε άτομο.

Γιατί να πάρετε τα αντικαταθλιπτικά το πρωί

Θα κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ: Τα αντικαταθλιπτικά που δεν έχουν κατασταλτική δράση είναι ειδικά φτιαγμένα για να λαμβάνονται το πρωί, επειδή έχουν ενεργοποιητικές ιδιότητες, επισημαίνει ο δρ Timothy Jeider, πιστοποιημένος ψυχίατρος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιμείνετε στη λήψη τους το πρωί για να αποφύγετε τις άγρυπνες νύχτες.

Είναι ευκολότερο να θυμηθείτε να τα πάρετε: Εάν τα εντάξετε στην πρωινή σας ρουτίνα, ακόμα κι αν ξεχάσετε την έγκαιρη λήψη τους, μπορείτε να τα πάρετε μέσα στη μέρα χωρίς να χάσετε τη δόση.

Λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι διουρητικά και, επομένως, δε θα χρειαστεί να σπεύσετε το βράδυ στην τουαλέτα, εάν προγραμματίσετε τη λήψη τους τις πρωινές ώρες, διακόπτοντας έτσι τον ύπνο σας.

Ανεβασμένη λίμπιντο: Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), ένας κοινός τύπος αντικαταθλιπτικού, θα μπορούσε μερικές φορές να ανακόψει την ομαλή σεξουαλική λειτουργία. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι η λίμπιντό σας έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που ξεκινήσατε τα φάρμακά, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη τους το πρωί.

Γιατί να πάρετε τα αντικαταθλιπτικά το βράδυ

Θα κοιμηθείτε καλύτερα: Η τραζαδόνη και η μιρταζαπίνη είναι δύο κοινά αντικαταθλιπτικά που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Εάν η υπνηλία είναι μια κοινή παρενέργεια του αντικαταθλιπτικού σας, είναι καλύτερο να το παίρνετε το βράδυ, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας και να κοιμηθείτε ευκολότερα, σημειώνει ο δρ Sid Khurana, πιστοποιημένος ψυχίατρος.

Θα αποφύγετε το αίσθημα της ναυτίας: Η ναυτία είναι μια κοινή παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, και προκαλείται επειδή επιδρούν σε ορισμένους υποδοχείς στο στομάχι και στον γαστρεντερικό σωλήνα, ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Άρα, θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη λήψη του φαρμάκου πριν τον ύπνο. Εάν, ωστόσο, η ναυτία επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με κάποια προσαρμογή των φαρμάκων.

Όποιο χρονικό πλαίσιο κι αν διαλέξετε, όμως, βεβαιωθείτε πως δε θα παραβείτε δύο σημαντικούς κανόνες: θα παίρνετε την αγωγή την ίδια ώρα κάθε μέρα και δε θα κάνετε καμία προσαρμογή στη δοσολογία ή τον χρόνο λήψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Διαβάστε ακόμη:

Αντικαταθλιπτικά: Διώχνουν τη θλίψη, αλλά και την ευχαρίστηση – Έρευνα προειδοποιεί

Χρόνιος πόνος: Είναι τα αντικαταθλιπτικά η λύση; Οι ειδικοί απαντούν

Αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά: Μάθετε τα πάντα για τα χάπια της ευτυχίας