Θα μπορούσε η λύση για τον χρόνιο πόνο στη μέση να κρύβεται στο μυαλό μας; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, η απάντηση είναι θετική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πόνος είναι στο κεφάλι μας, αλλά ότι η ανακούφιση μπορεί να επέλθει αλλάζοντας απλώς τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας διαβάζει τα σήματα πόνου.

«Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν χρόνιο πόνο και πολλοί δεν έχουν βρει πώς να τον αντιμετωπίσουν, καθιστώντας σαφές ότι ο τρόπος που  διαγιγνώσκουμε και θεραπεύουμε τους ασθενείς κάπου υστερεί» σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Yoni Ashar, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Πανεπιστημιούπολη Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην περίπλοκη σχέση εγκεφάλου και αντίληψης του πόνου και ανέδειξε τη σημασία της κατανόησης του πού αποδίδεται ο τελευταίος -πού εντοπίζουν οι άνθρωποι τη βασική πηγή της δυσφορίας τους- ώστε να μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα.

Βασικό εργαλείο των ερευνητών αποτέλεσε η θεραπεία επανεξέτασης του πόνου (pain reprocessing therapy-PRT), μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κατά την οποία τα άτομα καθοδηγούνται ώστε να ερμηνεύουν τα σήματα πόνου ως λιγότερο απειλητικά. Μέσω της διαδικασίας, η επιστημονική ομάδα θα μπορούσε να διαπιστώσει αν η σύνδεση του πόνου με τις νοητικές διεργασίες που προτείνει η θεραπεία PRT μπορεί να καταπραϋνει την ενόχληση.

Η θεραπεία εφαρμόστηκε σε πάνω από 150 ενήλικες με μέτριο ή σοβαρό χρόνιο πόνο στη μέση και αποδείχθηκε αποτελεσματική: δύο στους τρεις ανέφεραν ότι μετά τη θεραπεία ο πόνος είχε εξαφανιστεί. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η συζήτηση με τους ασθενείς για την απόδοση του πόνου και η βοήθειά τους να κατανοήσουν ότι ο πόνος βρίσκεται συχνά “στον εγκέφαλο” μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένισή του», σχολίασε ο Δρ Ashar.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αποδίδουν συχνά τον πόνο λάθος. «Διαπιστώσαμε ότι πολύ λίγοι πίστευαν ότι ο εγκέφαλός τους είχε κάποια σχέση με τον πόνο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αλλαγή της αντίληψης σχετικά με τον ρόλο του εγκεφάλου στον χρόνιο πόνο μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να βιώσουν καλύτερα αποτελέσματα και εκβάσεις» πρόσθεσε.

Πολύ πιθανώς, δήλωσαν οι ερευνητές, τα πρόσφατα συμπεράσματα να ωθήσουν προς ένα νέο, μη βιοϊατρικό μοντέλο διαχείρισης ασθενών με πόνο από τους επαγγελματίες υγείας, «Οι συζητήσεις με τους ασθενείς επικεντρώνονται συχνά στα βιοϊατρικά αίτια του πόνου. Σπάνια γίνεται αναφορά στον ρόλο του εγκεφάλου. Με αυτή την έρευνα, θέλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση, διερευνώντας διαφορετικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους εγκεφαλικούς παράγοντες του χρόνιου πόνου» κατέληξε ο Δρ Ashar.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνιος πόνος: Το νέο παυσίπονο που θα δώσει λύση

Το ενοχλητικό σύμπτωμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου

Κατάθλιψη: Η μη φαρμακευτική θεραπεία με ποσοστά επιτυχίας άνω του 70%