Μία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή μετά την εμμηνόπαυση και, συναρτήσει του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής συγκριτικά με τους άνδρες, θα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις σχετιζόμενες με τη συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού, όπως θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και έχουν προσδιοριστεί παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή ανεπάρκεια, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Stroke έρχεται να φωτίσει το ρόλο που διαδραματίζουν το ψυχοκοινωνικό στρες και η συναισθηματική υγεία.

«Στη γενική καρδιολογική πρακτική, βλέπω πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με τέλεια φαινομενικά σωματική υγεία, οι οποίες παλεύουν με τον κακό ύπνο και τα αρνητικά συναισθήματα ή εμπειρίες, για τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι τις εκθέτουν σε κίνδυνο για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Susan X. Zhao, M.D., καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley στο San Jose της Καλιφόρνια, και συμπλήρωσε «πιστεύω ακράδαντα ότι πέραν της ηλικίας, των γενετικών και άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή υγεία, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της εκδήλωσης της κολπικής μαρμαρυγής».

Άγχος και αϋπνία

Οι ερευνητές ανασκόπησαν δεδομένα από 83.736 ερωτηματολόγια σχετικά με σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα, το αίσθημα αισιοδοξίας, την κοινωνική υποστήριξη και την αϋπνία, τα οποία είχαν συμπληρώσει γυναίκες 50-79 ετών (διάμεση ηλικία τα 64 έτη) από τη μελέτη Women’s Health Initiative. Συγκεκριμένα:

  • Οι ερωτήσεις σχετικά με τα στρεσογόνα γεγονότα αφορούσαν θέματα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η ασθένεια, το διαζύγιο, η οικονομική πίεση και η ενδοοικογενειακή, λεκτική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
  • Οι ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο επικεντρώθηκαν στη δυσκολία ύπνου, τις συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνολική ποιότητα του ύπνου.
  • Οι ερωτήσεις σχετικά με την οπτική τους για τη ζωή και την κοινωνική υποστήριξη περιστράφηκαν γύρω από την ύπαρξη φίλων με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για δύσκολες ή αγχωτικές καταστάσεις, την αισιοδοξία (π.χ. κάτι καλό διαφαίνεται στον ορίζοντα), και τη βοήθεια στις καθημερινές δουλειές.

Κατά τη διάρκεια των 10 περίπου ετών παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι:

  • περίπου το 25% ή 23.954 γυναίκες εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή
  • διαμορφώθηκαν δύο ομάδες, μια ομάδα στρες και μια ομάδα συναισθηματικής φόρτισης
  • με κάθε παραπάνω βαθμό στην κλίμακα αϋπνίας, αυξανόταν κατά 4% ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής.
  • αντίστοιχα, η αύξηση ήταν 2% για κάθε επιπλέον βαθμό στην κλίμακα των στρεσογόνων γεγονότων.

«Η σύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου σε πολλές καταστάσεις είναι αναγνωρισμένη πολύ καιρό. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ασθένεια του ηλεκτρικού συστήματος αγωγιμότητας της καρδιάς και επηρεάζεται από ορμονικές αλλαγές που προκαλούν το στρες και ο κακός ύπνος. Αυτοί είναι οι δύο πιθανοί μηχανισμοί πίσω από τη συσχέτιση του στρες και της αϋπνίας με την κολπική μαρμαρυγή» σχολίασε η Δρ Zhao.

Περιορισμοί της μελέτης

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς:

  • Αφενός, τα σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα στη διάρκεια ζωής, ο κακός ύπνος και αρνητικά συναισθήματα όπως της κατάθλιψη, του άγχους ή της εξουθένωσης από τις καταστάσεις, είναι συχνά αλληλένδετα. Είναι συνεπώς δύσκολο να διακριβωθεί αν οι παράγοντες αυτοί συσσωρεύονται σταδιακά συν τω χρόνω και αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν.
  • Αφετέρου, το χρόνιο στρες δεν έχει συσχετιστεί σταθερά με την κολπική μαρμαρυγή και ένας περιορισμός προκύπτει από το ότι βάση της μελέτης ήταν ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν στην έναρξή της. Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, ωστόσο, καίτοι σημαντικά και τραυματικά, μπορεί να έχουν μικρή διάρκεια και άρα χρειάζεται επιπλέον έρευνα για το αν και πώς παρεμβάσεις για την ανακούφιση από το στρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Διαβάστε επίσης: 

Κολπική μαρμαρυγή: Το έξυπνο αξεσουάρ που την ανιχνεύει

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που φρενάρει τις εξάψεις και αδυνατίζει – Αποτελεσματική όσο η ορμονοθεραπεία

Στρες: Πότε αρκεί μια αγκαλιά για να το ξεπεράσουμε