Είναι τα χρήματα που φέρνουν τελικά την ευτυχία; Ένας πετυχημένος γάμος ή μια λαμπρή καριέρα; Το ζήτημα της ευτυχίας έχει απασχολήσει πολλάκις τους ερευνητές, που έχουν εξετάσει διαφορετικούς παράγοντες, όπως τα μηδενικά στις τραπεζικές μας καταθέσεις και τις συνήθειές μας. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, τονίζει πως η ευτυχία του κάθε ατόμου είναι και θέμα χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology, μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την ικανοποίηση από τη ζωή, και παρά τις αλλαγές που μπορεί να βιώνουν οι άνθρωποι στους κοινωνικούς ρόλους και τις ευθύνες κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Οι συσχετίσεις αυτές, μάλιστα, ήταν ισχυρές, ανεξάρτητα από την ηλικία.

«Διαφορετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα με συγκεκριμένα προφίλ είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς, δηλαδή οι κοινωνικοί άνθρωποι, ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένοι στη νεαρή ενήλικη ζωή, όταν συνήθως δημιουργούν νέες κοινωνικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, δεν είχε μελετηθεί εκτενώς αν αυτό ισχύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Θέλαμε λοιπόν να εξετάσουμε αν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τη ζωή, την κοινωνική και εργασιακή ικανοποίηση σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής» σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Gabriel Olaru, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tilburg.

Πώς μεταβάλλεται η ικανοποίηση για τη ζωή;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2008 έως το 2019 από μια αντιπροσωπευτική έρευνα σε νοικοκυριά της Ολλανδίας (Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences). Οι 9.110 Ολλανδοί συμμετέχοντες, ηλικίας από 16 έως 95 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγια για να αξιολογηθούν στη συνέχεια τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους (Big Five) -ανοιχτότητα, συνείδηση, εξωστρέφεια, ευχάριστη συμπεριφορά και συναισθηματική σταθερότητα/νευρωτισμός- σε συνάρτηση με την ικανοποίησή τους από τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη ζωή τους συνολικά.

Μόνο οι 5.928 συμμετέχοντες που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της έρευνας απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίησή τους από την επαγγελματική τους ζωή.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις συνδέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης παρέμειναν οι ίδιες σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Επιπλέον, η συναισθηματική σταθερότητα ήταν το χαρακτηριστικό που σχετιζόταν πιο έντονα με την ικανοποίηση των ανθρώπων από τη ζωή τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις και την καριέρα τους.

Υπήρχαν, όμως, και άλλα χαρακτηριστικά που συσχετίστηκαν με την ικανοποίηση από τη ζωή και είχαν σχέση με την κοινωνική ζωή και την καριέρα, όπως κυρίως η συνείδηση – αναφορικά με την ικανοποίηση από την εργασία- και η εξωστρέφεια και η ευχάριστη συμπεριφορά για την κοινωνική ικανοποίηση. Οι άνθρωποι που παρατήρησαν αύξηση σε αυτά τα χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου ανέφεραν επίσης αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή, που πήγαζε από την κοινωνική και την εργασιακή τους ζωή.

Από την άλλη, όσο οι συμμετέχοντες στη μελέτη γερνούσαν, η σχέση μεταξύ της ικανοποίησης από τη σταδιοδρομία και τη συναισθηματική σταθερότητα γινόταν μετρίως ισχυρότερη. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αύξησαν την ανοιχτότητά τους, αύξησαν εξίσου την ικανοποίηση από τη ζωή.

«Αν προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο ανοιχτοί, εξωστρεφείς και φιλικοί, αυτό μπορεί να αυξήσει και την ικανοποίηση από τη ζωή, την κοινωνία ή την εργασία» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:

Ευτυχία: Η στιγμιαία κίνηση που μπορεί να σας κάνει χαρούμενους

Εννέα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία

Ευτυχία: Γιατί κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να την κατακτήσουν