Προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου θα προκαλέσει μια σπάνια φοβία που επικεντρώνεται στην καριδαγγειακή υγεία. Η καρδιοφοβία, η συνεχής αγωνία ότι μπορεί να επέλθει αιφνίδιος θάνατος από κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως έμφραγμα, θα εκδηλωθεί με παράπονα για πόνο στο στήθος και αυξημένους παλμούς και συνεχή ανησυχία για τη λειτουργία της καρδιάς, ακόμα και όταν οι -επανειλημμένες- εξετάσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Είναι άλλο πράγμα από την υποχονδρία», διευκρινίζει ο Δρ Padraic Gibson, καθηγητής Ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτής, εξηγώντας πως η τελευταία σχετίζεται με τον πανικό από οποιοδήποτε σημάδι αλλαγής στο σώμα που μεταφράζεται από το άτομο ως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Έτσι, ακόμα και αν οι διαγνωστικές εξετάσεις αποκλείσουν τα παθολογικά αίτια, τα άτομα με τη φοβία θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το ανύπαρκτο πρόβλημα με διάφορες δυσλειτουργικές μεθόδους, όπως οι παρακάτω που καταγράφει ο Δρ Gibson.

1. Εξειδικευμένες ιατρικές γνώμες

Ο φόβος θανάτου θα οδηγήσει τα καρδιοφοβικά άτομα σε πολλαπλές ιατρικές επισκέψεις κάθε ειδικότητας, σε ιατρούς εγνωσμένου κύρους κατά προτεραιότητα, καθώς και σε νοσοκομεία και εξειδικευμένες κλινικές. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει συχνά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και πολλές ώρες αναζήτησης των «συμπτωμάτων» τους στον Dr Google. Η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης ενός καρδιακού προβλήματος απλώς πολλαπλασιάζει το άγχος.

2. Συνεχής μέτρηση του καρδιακού ρυθμού

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού όπως ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες θα εντοπίζονται εκεί που δεν υπάρχουν, σημειώνει ο ειδικός για τα καρδιοφοβικά άτομα που θα καταστήσουν το πιεσόμετρο προέκταση του χεριού τους. Η ανάγκη τους να έχουν τον έλεγχο των παλμών συνοδεύεται από επιπλέον άγχος αλλά και υποψίες για πόνους στο στήθος. Αναπόφευκτα, η εμμονή θα φέρει το παράδοξο της καρδιοφοβίας: όσο ο ασθενής παρακολουθεί εμμονικά τον καρδιακό ρυθμό για να νιώθει ασφαλής, καταφέρνει τελικά να τον διαταράξει και έτσι να δώσει έτσι το έναυσμα για μια κρίση πανικού.

3. Αποφυγή συγκεκριμένων περιστάσεων

Ένα καρδιοφοβικό άτομο θα αποφύγει συνήθως καταστάσεις, δραστηριότητες και μέρη που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό στρες όπως κηδείες, γυμναστική, αγώνες ποδοσφέρου, πάρτι κ.ο.κ.. Καταλήγουν να διακόπτουν εντελώς οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα αυξάνοντας τον κίνδυνο για την καρδιά τους και, ταυτόχρονα με την εξασθένηση της σωματικής τους υγείας θα έχουν περισσότερο χρόνο για την εμμονή τους με την καρδιακή λειτουργία.

Τέλος τα άτομα με αυτή τη  φοβία δεν σταματούν να μιλούν για την καρδιακή τους λειτουργία, το φόβο τους ότι θα πάθουν έμφραγμα και την ανησυχία τους ότι τα οποιαδήποτε συμπτώματά τους είναι ύποπτα.

Κατά τον φαινότυπο των φοβιών και ιδεοληψιών, τα άτομα με καρδιοφοβία θα μιλάνε συνεχώς σε άλλους για τον φόβο τους και, παρά το ότι ο περίγυρος μπορεί να του δώσει λογικές εξηγήσεις για την υγιή καρδιά του, στο μυαλό του θα συνεχίσουν να «τρέχουν» τα χειρότερα σενάρια.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν

Σύμφωνα με τον Δρ Gibson, οι θεράποντες ιατροί πρέπει να καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ατόμων με τη φοβία και να μπορούν να τους επικοινωνήσουν ότι τους κατανοούν και συμπάσχουν. Η θεραπεία πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μεθόδους που εκφέυγουν από τα όρια των απλών, ορθολογικών εξηγήσεων που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα. «Διαπιστώσαμε ότι η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει το σπάσιμο του κύκλου μεταξύ της εμμονής και των συνηθισμένων αναποτελεσματικών τρόπων που ακολουθούν για την επίλυση της φοβίας τους», καταλήγει ο καθηγητής.

 

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές: Σε κάποιους γεννούν άγχος και φόβο – Δείτε σε ποιους

Δεν έχετε χρόνο για άσκηση; Και όμως αρκούν 3” την ημέρα!

Η top αντιγηραντική άσκηση για πιο δυνατό σώμα και μυαλό