Υπάρχει ένας γιατρός που μάλλον δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, αφού τις περισσότερες φορές κάνει λάθος διάγνωση!

Μην το αρνηθείτε, σίγουρα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας έχετε επισκεφθεί τον… Dr Google, στην προσπάθεια σας για αυτο-διάγνωση και ερμηνεία των συμπτωμάτων που έχετε.

Αλλά ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan υποστηρίζουν ότι τα online προγράμματα ερμηνείας της συμπτωματολογίας είναι σωστά μόνο στο ένα τρίτο του χρόνου.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο Medical Journal of Australia, ανέλυσαν 26 προγράμματα συμπτωμάτων και βρήκαν ότι παρήγαγαν σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα μόνο στο 36% του χρόνου και μεταξύ των τριών πρώτων αποτελεσμάτων στο 52% του χρόνου.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι συμβουλές που έδιναν για το πότε και που να αναζητήσει ο χρήστης ιατρική βοήθεια ήταν ακριβείς μόνο στο 49% του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει διεθνών εκτιμήσεων οι αναζητήσεις στο Google για ζητήματα υγείας ανέρχονται σε περίπου 700.000 ανά λεπτό της ώρας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Michella Hill τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να γίνουν τροφή για σκέψη.

«Μπορεί να μπαίνει κανείς σε πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτά τα online εργαλεία για να δει τι σημαίνουν τα συμπτώματα που έχει, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αναξιόπιστα ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να είναι και επικίνδυνα».

Η ίδια λέει επίσης ότι τα apps ερμηνείας των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας καθώς δεν ερμηνεύουν τη συνολική εικόνα του ασθενή αλλά μεμονωμένα συμπτώματα και δεν συνεκτιμούν το ιατρικό ιστορικό.

«Για άτομα χωρίς ιατρικές γνώσεις, μπορεί να θεωρούν ότι οι συμβουλές είναι σωστές ή ότι η κατάστασή τους τελικά δεν είναι σοβαρή ενώ συμβαίνει το αντίθετο», σημειώνει η Michella Hill.

Αντιθέτως η ίδια υποστηρίζει ότι τα apps για το πότε και ποιον ειδικό μπορεί να επισκεφθεί κάποιος ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει, φαίνεται να παρέχουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι συμβουλές για το πότε να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια για επείγουσες καταστάσεις ήταν σωστές στο 60% του χρόνου, αλλά στις μη επείγουσες περιπτώσεις έπεφτε στο 30-40%», σημειώνει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «τα online εργαλεία αξιολόγησης υγείας έχουν φυσικά θέση σε ένα μοντέρνο σύστημα υγείας. Αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό. Μπορούν όμως να δώσουν πληροφορίες όταν κάποιος έχει ήδη μια επίσημη ιατρική διάγνωση».