Ένα έξυπνο αστείο, η αγαπημένη μας κωμική σειρά, ένα χιουμοριστικό βίντεο θα μας κάνουν να γελάσουμε για μια στιγμή, η επίδραση του γέλιου ωστόσο στην υγεία μας, έχει ακόμα πιο μακροπρόθεσμα οφέλη.

Προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο 

Επιστήμονες ανά τον κόσμο πλέον έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια από τις κύριες αιτίες της αθηροσκλήρωσης, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, είναι το άγχος. Με μικρές λοιπόν δόσεις του φυσικού αγχολυτικού, του γέλιου, κάθε μέρα, μειώνουμε τη φθορά των αιμοφόρων αγγείων. Στην πραγματικότητα, τα θετικά συναισθήματα που συνοδεύουν το γέλιο βοηθούν στη διατήρηση της νεανικότητας των αιμοφόρων αγγείων με τον ίδιο τρόπο που το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα.

Δρα ενάντια στην υπέρταση 

Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της υπέρτασης, όμως ο παράγοντας που συνήθως δεν υπολογίζουμε είναι το άγχος.

Στα στοιχεία σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του γέλιου στην αρτηριακή πίεση, αξίζει να αναφερθεί μια μελέτη που διεξήχθη στην Ινδία και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης το 2008, κατά την οποία 100 υγιή άτομα συμμετείχαν σε επτά συνεδρίες γιόγκα γέλιου για 3 εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και λιγότερο στρες. Παρόλο που η μελέτη δεν περιελάμβανε υπερτασιακούς ασθενείς, τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για τη συμβολή του γέλιου στην υγεία της καρδιάς.

Καίμε λίπος 

Το ξέρατε ότι το γέλιο για 10 έως 15 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 40 θερμίδες; Αυτό συμβαίνει διότι στη διαδικασία του γέλιου συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί μύες, του λαιμού, του προσώπου αλλά και της κοιλιάς.

Επιπλέον, στοιχεία αποδεικνύουν ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τα υπερφαγικά επεισόδια. Η συγγραφέας Katie Namrevo περιγράφει στο βιβλίο της «Weight Loss for the Fun of It» την εμπειρία που αποκόμισε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα θεραπείας γέλιου. Έχασε 35 κιλά, μειώθηκαν οι λιγούρες της και απέκτησε περισσότερη ενέργεια.

Το γέλιο μπορεί επίσης να βάλει τέλος στη ροπή μας στα «comfort foods», που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες, καθώς μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αντίστασης στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Κοιμόμαστε καλύτερα 

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αϋπνίας, τον οποίο μπορεί να σπάσει το συχνό γέλιο. Επομένως, πριν τον ύπνο φροντίστε να χαλαρώσετε και να γελάσετε με την ψυχή σας, ξεχνώντας για λίγο τις αρνητικές ειδήσεις.

Ενισχύει τη μνήμη 

Ο δεξιός μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες που σχετίζονται με τη μνήμη, σχετίζεται όμως και με την εκτίμηση του χιούμορ. Το χιούμορ δηλαδή και η μνήμη λειτουργούν συνεργατικά και μελέτες έχουν αποδείξει ότι με οδηγό το χιούμορ, οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα πράγματα.

Μας κοινωνικοποιεί και βελτιώνει τις ερωτικές μας σχέσεις 

Το γέλιο θεωρείται ένας από τους συνδετικούς μας κρίκους με τους γύρω μας και κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη κοινωνικής αποδοχής. Αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των επιτυχημένων σχέσεων ωστόσο οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη σημασία του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη ένδειξη ενός προβλήματος στη σχέση είναι όταν μια γυναίκα δεν βρίσκει πλέον τον σύντροφό της αστείο.

Διαβάστε επίσης: 

Το φυσικό παυσίπονο που βελτιώνει τη διάθεση

Τα 20′ που μας γυμνάζουν χωρίς να κουνήσουμε το δακτυλάκι μας