Είναι εκπληκτικό το πώς 2 μικρές λέξεις μπορούν να μας τρελάνουν στο άγχος σε δευτερόλεπτα και μάλιστα χωρίς να το αντιληφθούμε. Απεναντίας, υπάρχουν 8 λέξεις που επαναφέρουν την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης, όπως σας αποκαλύπτει στο PsychologyToday, ο Jeffrey Bernstein, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας επτά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το «10 Days to a Less Defiant Child».
Το λεξιλόγιο που προτιμούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, τρυπώνει αθόρυβα στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα να προκαθορίζει τη δημιουργία ή όχι αρνητικού σεναρίου στη σκέψη μας. Ποιες είναι λοιπόν οι αρνητικά φορτισμένες λέξεις που λατρεύει το άγχος και ποιες είναι εκείνες που σιχαίνεται;
(Αν)-γχος
– Τι θα γινόταν αν;, –Τι θα συμβεί αν αποτύχω;, –Αν δεν τους αρέσω;, – Αν αρρωστήσω;, –Τι θα συμβεί στο παιδί μου; Θα συμβεί η αβεβαιότητα, η διόγκωση των φόβων που υποκλέπτουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται καθαρά μέσα από την εκφορά υποθετικών φράσεων (αν και θα). Και δυστυχώς από παιδιά μέχρι να γίνουμε ενήλικες, η ανοσία σε αυτές τις λέξεις δεν υπάρχει.
Όμως υφίστανται και 8 λέξεις-αντίδοτα της αρνητικής σκέψης, που δρουν όπως χαρακτηριστικά λέει ο επιστήμονας, ως «διανοητικός πυροσβεστήρας» του άγχους, φράσεις όπως «Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί;». Όσο παράδοξη ως προς τη θετικότητά της και να φαίνεται αυτή η πρόταση 8 λέξεων, δεν ενθαρρύνει την καταστροφολογία, αλλά ωθεί το μυαλό να βρει μια άγκυρα ρεαλισμού που το στηλώνει στην πραγματικότητα και το αγκιστρώνει στη σκέψη πως ότι και να γίνει, η επιβίωση είναι εφικτή.
Αυτή η ερώτηση των 8 λέξεων είναι η ουσία της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) σε δράση – που αμφισβητεί τις αγχογόνες σκέψεις και τις αντικαθιστά με την προσγειωμένη, ρεαλιστική λογική του: και να…
Η παρηγορητική φύση του «Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί;»
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της απελπισίας που κρύβει η φράση αυτή, στην ουσία:
–Διακόπτει το σπιράλ του αρνητισμού και ανοίγει δρόμους πνευματικής αυτο-ανασκαφής: Αποτραβάει το μυαλό από τη δίνη της απαισιοδοξίας, το αναγκάζει να σκεφτεί κάτι πολύ συγκεκριμένο. Επιπλέον, δημιουργεί συναισθηματική ανθεκτικότητα και ενισχύει την πίστη στην αυτοαποτελεσματικότητά σας. Προσθέτει, ακόμη μια δυναμική αυτοανακάλυψης και συνειδητοποίησης της παρελθοντικής ανταπόκρισης σας σε δυσκολίες, εξυμνώντας τη διαχρονικότητα του σθένους σας.
Tips που βοηθούν
Για να πιστέψετε στη δύναμη του τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, αρκεί να:
- το πείτε ήρεμα και όχι σαρκαστικά
- επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της φράσης
- προσδώσετε συναισθηματικό κίνητρο στις πράξεις σας
- ρωτήσετε τον εαυτό σας αν πρακτικοποιείτε αυτό το συλλογισμό
- περάσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, έπειτα από την επαναξιολόγηση του
Διαβάστε επίσης
Έξι σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε
Φόβοι και ανησυχίες: Μη διστάζετε να τα αντιμετωπίσετε – Το κόλπο των 4″ για να τα ξεπεράσετε