Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Concepción στη Χιλή ανέπτυξε το πρώτο παγκοσμίως κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προβιοτικό που στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, μιας από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Το συμπλήρωμα, που χορηγείται από το στόμα, έχει αποδειχθεί 93,6% αποτελεσματικό ενάντια στο ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori), το βακτήριο που θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου.

Το νέο προβιοτικό, το οποίο βασίζεται στο στέλεχος Lactobacillus fermentum, δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στον γαστρικό βλεννογόνο, εμποδίζοντας την προσκόλληση των βακτηρίων από μολυσμένο τρόφιμο ή νερό. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ανοσοβιοτικό, ενισχύοντας τη φυσική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Η χρήση του έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 8 ετών και άνω.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Δρ. Apolinaria García, βιοχημικό και διδάκτορα βιολογικών επιστημών, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, στοχεύοντας σε μια ασφαλή και οικονομικά προσιτή λύση πρόληψης.

Ο καρκίνος του στομάχου κατατάσσεται τέταρτος σε θνησιμότητα παγκοσμίως και συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με κοινές πεπτικές διαταραχές. Το ελικοβακτήριο του πυλωρού ανιχνεύεται σε περίπου το 50% του πληθυσμού και σχετίζεται με παθήσεις, όπως το έλκος στομάχου και το λέμφωμα MALT, πέρα από τον συγκεκριμένο τύπου καρκίνου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προβλέπει σχεδόν 30.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του στομάχου το 2025, με περισσότερους από 10.000 σχετιζόμενους θανάτους. Στη Λατινική Αμερική, χώρες όπως η Χιλή, το Περού, ο Ισημερινός και η Κολομβία καταγράφουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου και τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Όπως εξηγεί ο Δρ. Patricio Mardónez, πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υγείας της Χιλής, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν πετύχει σημαντική μείωση της θνησιμότητας μέσα από συστηματικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. «Σε περιφερειακό επίπεδο, αυτό που κάποτε αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους, πλέον ανιχνεύεται και σε άτομα κάτω των 50 ετών», δήλωσε.

Η ακριβής αιτιολογία της αυξανόμενης εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες διερευνάται ακόμη, ωστόσο πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, την καθιστική ζωή, την παχυσαρκία και τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων που συνήθως συνταγογραφούνται για την παλινδρόμηση οξέων.

Διαβάστε επίσης

Οι 6 καρκίνοι με τη χειρότερη πρόγνωση – Ένας χρόνος το προσδόκιμο επιβίωσης για το 58% των ασθενών

Αυξήθηκαν κατά 53% οι διαγνώσεις πρώιμου καρκίνου στομάχου – Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους

Καρκίνος στομάχου: Δύο διατροφικές προσθήκες που «εκτοξεύουν» τον κίνδυνο ογκογένεσης