Τα οφέλη επέκτασης του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια ανέδειξε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ομιλία της στην ημερίδα του ygeiamou «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

«Ο εμβολιασμός στα κορίτσια έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες δεκαετίες. Στη χώρα μας τα ποσοστά δεν είναι πολύ ικανοποιητικά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επέκταση εμβολιασμού και στα αγόρια», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός κατά του ογκογόνου ιού του HPV προλαμβάνει εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και βέβαια τα μη κακοήθη κονδυλώματα. Ο ιός HPV, όπως είπε, αφορά στο 5% όλων των κακοηθειών στον πληθυσμό, ενώ το μεγάλο φορτίο αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και βασικά στις γυναίκες.

Παρουσιάζοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου το επίπεδο του εμβολιασμού είναι πολύ καλό, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σταδιακά μειώθηκαν τα περιστατικά καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Τα οφέλη των εμβολιασμών στα αγόρια

Πιο αναλυτικά αναφορικά με τα οφέλη από τον εμβολιασμό των αγοριών, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε καταρχάς ότι ενισχύει την ισότητα των φύλων, προσφέροντας και στους άνδρες άμεση προστασία. Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Δανία, φάνηκε ότι με την επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια, επιτεύχθηκε μείωση εμφάνισης κονδυλωμάτων. Άλλη μελέτη έδειξε ότι με μέτρια εμβολιαστική κάλυψη, η προστασία των κοριτσιών έφτασε στο 83% ενώ των αγοριών στο 55%, με το όφελος για την κοινωνία να είναι μεγάλο όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. «Με τον εμβολιασμό και των δύο φύλων επιτυγχάνεται πιο γρήγορα η ανοσία της αγέλης», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Αναφορικά με την αποζημίωση του εμβολίου για τα αγόρια, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στη χώρα μας ξεκίνησε το 2022, ενώ στη Σκανδιναβία το εμβόλιο αποζημιώνεται για τα αγόρια από το 2019.

Προβληματισμός για την εμβολιαστική κάλυψη

Την ίδια στιγμή, η Καθηγήτρια εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ρυθμό αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. Στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που μοιράστηκε στην παρουσίασή της, δείχνουν ότι το διάστημα 2017-2021 η κάλυψη των κοριτσιών 15-16 ετών ήταν 74%. Στα μικρότερα κορίτσια, όμως, το ποσοστό κυμαίνεται πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα η εμβολιαστική κάλυψη για τα κορίτσια 14 ετών ήταν 67%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν τον εμβολιασμό έως τα 15 έτη ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία.

«Βλέπουμε, όμως, ότι από το 2017 έως 2021 έχει μετακινηθεί αριστερά η καμπύλη δηλαδή όλο και πιο μικρά κορίτσια εμβολιάζονται στη χώρα μας» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ο ρυθμός ανάκτησης της εμβολιαστικής κάλυψης μετά την πανδημία είναι μικρότερος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Το 2022 εκτιμάται ότι 78.440 κορίτσια ξεκίνησαν εμβολιασμό κατά του HPV, έναντι 65.136 αγοριών.