Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως σταφύλια, φράουλες, μούρα açaí, πορτοκάλια, σοκολάτα, κρασί και καφές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, έως και 23%. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.378 Βραζιλιάνοι, αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως που τεκμηριώνει την πρόσληψη πολυφαινολών με την προστασία από καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Το μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύμπλεγμα μεταβολικών και ορμονικών διαταραχών) συνδέεται άμεσα με την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη, οι πολυφαινόλες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας δυνητικά στην πρόληψη των σχετικών νόσων.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα της ELSA-Brazil (μιας διαχρονικής μελέτης υγείας ενηλίκων), εξέτασε δεδομένα 6.378 συμμετεχόντων για οκτώ έτη, στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνας της Renata Carnaúba. Όπως επισημαίνει η Isabela Benseñor, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και συν-συγγραφέας της μελέτης, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται η προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών σε τόσο μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου;

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 2.031 διαγνώστηκαν με μεταβολικό σύνδρομο. Η διάγνωση πραγματοποιείται όταν συνυπάρχουν τουλάχιστον τρεις από τις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις:

  • Κοιλιακή παχυσαρκία
  • Υπεργλυκαιμία
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Υπέρταση
  • Διαταραχή λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία)

Η συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυξήθηκε από 29,6% το 2013 σε 33% το 2022.

Πολυφαινόλες: Οι πηγές και η ιδανική ημερήσια πρόσληψη

Έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από 8.000 πολυφαινόλες στη φύση, με τις πιο μελετημένες κατηγορίες να περιλαμβάνουν:

  1. Φαινολικά οξέα (καφές, κρασί)
  2. Φλαβονοειδή (φρούτα, φασόλια, σοκολάτα)
  3. Λιγνάνες (σπόροι, πορτοκάλια)
  4. Στιλβένια (κόκκινα σταφύλια και ερυθρό οίνος)

Για τις ανάγκες της μελέτης, διεξήχθησαν συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια, ώστε να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους τρόπους μαγειρέματος, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής μέτρηση της πρόσληψης. Η μελέτη ανέδειξε ότι η πρόσληψη 469 mg πολυφαινολών ημερησίως σχετίζεται με 23% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν μόλις 177 mg. Τα φαινολικά οξέα, τα οποία αφθονούν στον καφέ, το κρασί και το τσάι, φάνηκαν να έχουν παρόμοια προστατευτική δράση.

Η διατροφική ποικιλία είναι το παν

Όπως υπογραμμίζει η Renata Carnaúba, η ύπαρξη ποικιλίας στις πηγές πολυφαινολών είναι καθοριστική για την ενίσχυση της δράσης τους, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος με την ανάπτυξη προβιοτικών ή ωφέλιμων βακτηρίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδραση και των φλαβανόλων, μιας υποκατηγορίας των φλαβονοειδών, οι οποίες σχετίστηκαν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Βασική πηγή τους στη συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το κόκκινο κρασί (80% της πρόσληψης), ενώ η σοκολάτα αντιπροσώπευσε το 10%.

Ευρύτερα οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία

Πέρα από το μεταβολικό σύνδρομο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες ασκούν ευεργετική επίδραση και σε άλλες παθήσεις, όπως στην υπέρταση, την αντίσταση στην ινσουλίνη και στα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ανεξαρτήτως δημογραφικών και τρόπου ζωής (π.χ. φύλο, ηλικία, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα), τα άτομα με υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών παρουσίασαν έως και 30% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης ή αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και 17% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: Κερδίστε δύο επιπλέον χρόνια ζωής πίνοντας καθημερινά αυτό το δημοφιλές ρόφημα

Το αγαπημένο γλυκό που μπορεί να μειώσει κατά 21% τον κίνδυνο διαβήτη

Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου