Ερώτηση: 

Έχω λίπωμα στο αριστερό τμήμα του τραχήλου. Θέλω να το αφαιρέσω αλλά φοβάμαι τις συμφύσεις της κεφαλής. Είναι επικίνδυνο να το αφαιρέσω;

Ο κύριος Ιωάννης Κουλέντης, Επιμελητής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου τουMetropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Κατ’ αρχάς θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω κάποιες πληροφορίες αναφορικά με τα λιπώματα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν στο να κατανοήσετε καλυτερα την απάντησή μου.

Τα λιπώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους/μάζες λιπώδους ιστού που αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και κατά την ψηλάφηση δίνουν την αίσθηση μαλακής, ανώδυνης κινητής μάζας. Είναι πολύ συνηθισμένα. Περίπου 1 στα 1.000 άτομα έχει λίπωμα. Εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην περιοχή του τραχήλου εντοπίζονται κυρίως στην πλαγιά τραχηλική χώρα, στον αυχένα ή στην περιοχή κάτω από το πηγούνι (υπογενείδια χώρα).

Όπως αναφέρθηκε ήδη τα λιπώματα δεν είναι συνήθως επώδυνα και πολλοί άνθρωποι που έχουν λίπωμα δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα.

Ωστόσο, ορισμένα, προκαλούν πόνο και ενόχληση ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και εάν πιέζουν αιμοφόρα αγγεία ή/και νεύρα. Ανάλογα με τις ενοχλήσεις (αισθητικές-λειτουργικές) η ριζική χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την μονή θεραπεία. Η πιθανότητα υποτροπής επί μη πλήρους εξαίρεσης του λιπώματος είναι υπαρκτή.

Απαντώντας στο ερώτημα που μου θέσατε , σας αναφέρω ότι ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή που εντοπίζεται στον τράχηλο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εξαίρεση και καλή γνώση της ανατομίας του, γιατί περιέχει ένα σημαντικό αριθμό ζωτικών ανατομικών στοιχείων σε έναν περιορισμένο χώρο .

Ένας έμπειρος χειρουργός της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να το αφαιρέσει ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε διεγχειρητική ή μετεγχειρητική επιπλοκή (συμφύσεις ,αιμορραγίες, κ.α) και σίγουρα με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορίες παραμένω στην διάθεσή σας.