Ερώτηση:

Προσβλήθηκα από αυτοάνοσο, μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα προ τετραετίας. Πήρα χημειοθεραπεία, μονοκλωνικά και κορτιζόνη για 2 χρόνια. Τώρα σε ύφεση. Μου είχαν πει ότι δεν επιτρέπεται να πάρω όλα τα είδη εμβολίων λόγω του αυτοάνοσου. Με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο κύριος Γεώργιος Κήτας, Ρευματολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το ερώτημα σας. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που σας είχαν συμβουλέψει όταν παίρνατε θεραπεία ήταν ότι δεν μπορούσατε να κάνετε εμβόλια τα οποία περιέχουν ζωντανούς ιούς (όπως για παράδειγμα το εμβόλιο του έρπητος ζωστήρος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή). Άλλα εμβόλια μπορείτε να τα κάνετε. Οι παρούσες οδηγίες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (καθώς και άλλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών) είναι ότι μπορείτε να κάνετε εμβόλιο για Κορωνιό (οποιοδήποτε είναι διαθέσιμο κατά καιρούς). Αυτές οι οδηγίες θα ανανεώνονται όσο γίνονται διαθέσιμα όλο και περισσότερα στοιχεία για τα εμβόλια και για άτομα με αυτοανοσα νοσήματα. Σας προωθούμε τις παρούσες οδηγίες και πρακτική του τμήματος μας για εμβολιασμούς σε άτομα με αυτοανοσα νοσήματα, οι οποίες βασίζονται στις πλέον πρόσφατες Διεθνείς και Ελληνικές Οδηγίες.