Ερώτηση:

Υπάρχουν εξετάσεις που μπορώ να κάνω για να δω αν έχω κατάθλιψη;

Η κυρία Μαρία Παπαδάκη, Ψυχολόγος Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η κατάθλιψη εμφανίζεται με μια σειρά από συμπτώματα που επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής του ανθρώπου. Η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα αναφέρονται τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Η κατάθλιψη δεν κάνει διαχωρισμούς. Μπορεί να προσβάλει ανά πάσα στιγμή έναν υγιή άνθρωπο.

Η διάγνωση της κατάθλιψης απαιτεί μια διεπιστημονική αξιολόγηση και μια διαφοροποιημένη διάγνωση ώστε να αποκλειστεί μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αυτό που προτείνετai είναι ο άνθρωπος που υποφέρει από συμπτώματα που αντιστοιχούν στην διαταραχή της κατάθλιψης για διάστημα παραπάνω από δύο εβδομάδες, να απευθυνθεί σε ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος, μέσα από την κλινική εξέταση, θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Υπάρχει πιθανότητα να ζητήσει συμπληρωματικά κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για να εξετάσει το ενδεχόμενο αν τα συμπτώματα σχετίζονται με κάποιο υποκείμενο νόσημα. Μετά τη διάγνωση, αποφασίζεται η θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

Η κατάθλιψη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από μικροβιολογικά και απεικονιστικά ευρήματα. Οι εξετάσεις που θα ζητηθούν θα είναι συμπληρωματικές, αφού η διάγνωση της κατάθλιψης αναφέρεται κυρίως στη συμπτωματολογία.

Ευχαριστώ πολύ!