Ερώτηση:

Πριν από 5 χρόνια σταμάτησα την ενασχόληση μου με το bodybuilding. Κατά την διάρκεια της ενασχόλησης μου όπως οι περισσότεροι νέοι έτσι και εγώ στραφήκαμε στα συμπληρώματα ως ένα παραπάνω κίνητρο στο άθλημα. Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι στο στήθος μου, δεξί και αριστερό, αναπτυσσόταν ένα είδος μικρού εξογκώματος. Μίλησα στο γυμναστή μου όπου μου είπε να πάρω το φάρμακο Nolvadex. Το εν λόγω φάρμακο πραγματικά με βοήθησε αλλά προσωρινά, δηλαδή μετά και από τόσα χρόνια απουσίας από κάθε είδους συμπληρωμάτων εξακολουθώ να έχω αυτό το εξόγκωμα ανά διαστήματα και κάθε φορά με την χορήγηση του φαρμάκου που σας προείπα να εξαφανίζεται. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι αγωγή πρέπει να ακολουθήσω ώστε να σταματήσει αυτή η δημιουργία του εξογκώματος στο στήθος. Ευχαριστω πολύ.

Ο κύριος Στέργιος Δουβετζέμης, Διευθυντής Χειρουργός Μαστού, με εξειδίκευση στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού στο  Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Αυτό που περιγράφετε ονομάζεται γυναικομαστία. Η λήψη στεροειδών είναι μια από τις βασικότερες αιτίες. Η Ταμοξιφαίνη χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής γυναικομαστίας, αλλά εφόσον πρώτα έχει διακοπεί ο εκλυτικός παράγοντας (στεροειδή) για αρκετό διάστημα και δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Η ταμοξιφαίνη πρέπει να χορηγείται μόνο κάτω από ιατρική παρακολούθηση. Η χορήγησή της, πέραν της θεραπείας και της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, αφενός είναι off license και αφετέρου ενέχει σοβαρούς κινδύνους, όπως την πιθανότητα ανάπτυξης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Καλό θα ήταν να κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και να προγραμματίσετε μια κλινική εξέταση με χειρουργό μαστού ούτως ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του μαζικού αδένα και οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.