Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι βασικά συστατικά της Μεσογειακής Κουζίνας και ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένα τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία. Τώρα όμως μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει το όφελος τους ως προς τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο επιστημονικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια του Μπάφαλο και του Πουέρτο Ρίκο στο Nutrition and Cancer, πρόκειται για την πρώτη πληθυσμιακή μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ κρεμμυδιού και σκόρδου και καρκίνου του μαστού στο Πουέρτο Ρίκο. Έλαβαν μέρος 314 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 346 χωρίς, την περίοδο 2008-1014.

«Παρατηρήσαμε ότι μεταξύ των γυναικών του δείγματος η συνδυαστική κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», εξηγεί ο Gauri Desai, κύριος συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Μάλιστα, όσες έτρωγαν συνδυαστικά σκόρδο και κρεμμύδι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα είχαν 67% μειωμένο κίνδυνο συγκριτικά με όσες τα απέφευγαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού είναι ιδιαίτερα υψηλή στο Πουέρτο Ρίκο, συγκριτικά με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κυρίως λόγω των διαφόρων συνταγών της τοπικής κουζίνας που τα έχουν βασικά συστατικά τους.

Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και οργανικό θείο. Συγκεκριμένα, το σκόρδο περιέχει συστατικά όπως η S-αλλυλκυστεΐνη, το διαλλυλ-σουλφίδιο και το διαλλυλ-δισουλφίδιο, ενώ τα κρεμμύδια περιέχουν αλκ(εν)ύλκυστεϊνο-σουλφοξείδια.

«Τα συστατικά αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και σε πειραματικά ζωικά μοντέλα», εξηγεί η Lina Mu, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης.