Δύο μεγάλες και ιδιαίτερες κατηγορίες ασθενών εντάσσονται από μεθαύριο, Πέμπτη, στην αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ίδιους τους πολίτες. Πρόκειται για τους ογκολογικούς και παιδιατρικούς ασθενείς που θα μπορούν να απαντούν σε στοχευμένα ερωτηματολόγια για την εμπειρία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στο Υπουργείο Υγείας για να παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις.
Κατά την παρουσίαση της επέκτασης του ψηφιακού εργαλείου αξιολόγησης της εμπειρίας των ασθενών από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα δεδομένα αξιολόγησης στα γενικά νοσοκομεία που μετρά ένα έτος εφαρμογής. Συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί περίπου 500.000 μηνύματα, έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 75.000 ερωτηματολόγια με τη συμμετοχή να διαμορφώνεται περίπου στο 18%.
Στην αξιολόγηση έως σήμερα συμμετέχουν 114 νοσοκομεία και 706 κλινικές του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα προβλήματα από την αρχή της αξιολόγησης είναι σταθερά, με μικρότερη «βαθμολογία» να παίρνουν η σίτιση, η καθαριότητα, η επικοινωνία για το τι χρειάζεται να κάνουν οι ασθενείς μετά το εξιτήριο. Παραδείγματα νοσοκομείων με υψηλές βαθμολογίες συνολικά αποτελούν το Γενικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς», το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ευτυχής και υπερήφανος για το ψηφιακό εργαλείο δήλωσε πως είναι ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι η πρώτη φορά που θα κοιτάξουμε την πλευρά των ασθενών, είμαι πολύ περήφανος που θα το κάνουμε», σημείωσε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας την υπερηφάνεια που νιώθει για το γεγονός ότι το ψηφιακό εργαλείο αναπτύχθηκε επί θητείας του.
«Το ΕΣΥ είναι μεγάλο και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε αιτιάσεις πως το σύστημα Υγείας «καταρρέει». «Όποιος σέβεται το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας πρέπει να το προστατεύει και να το προφυλάσσει», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, σημείωσε πως το ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης είναι ένα «βήμα προς ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που η εμπειρία του ασθενή αξιολογείται και μας βοηθά να εξελισσόμαστε».
Ποιοι θα λαμβάνουν sms, σε τι ερωτήσεις θα απαντούν
Τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος παρουσίασε η κυρία Βιλδιρίδη. Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς το ερωτηματολόγιο δεν είναι ένα αλλά τρία, λόγω της ιδιαιτερότητας της φροντίδας αυτών των ασθενών. Συγκεκριμένα, ένα ερωτηματολόγιο θα αφορά σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ένα δεύτερο για όσους βρίσκονται σε πρωτόκολλο χημειοθεραπείας και το τρίτο για όσους πραγματοποιούν ακτινοθεραπεία στο ΕΣΥ.
Η αποστολή sms για την πρώτη κατηγορία ξεκινά αυτή την εβδομάδα, για τη δεύτερη έως το τέλος του χρόνου και για την τρίτη το πρώτο εξάμηνο του 2027. Τα ερωτηματολόγια περιλαμβάνουν 37 κύριες ερωτήσεις και 8 υποερωτήσεις.
Σε ό,τι αφορά στους παιδιατρικούς ασθενείς, τα ερωτηματολόγια θα αποστέλλονται από την Πέμπτη στους γονείς νοσηλευόμενων μικρών ασθενών έως 16 ετών. Οι ερωτήσεις θα αφορούν σε πεδία όπως η επικοινωνία εντός του παιδιατρικού νοσοκομείου, το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, κ.ά, σημεία για βελτίωση που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τους παραδοσιακούς κλινικούς δείκτες. Τα ερωτηματολόγια θα περιλαμβάνουν 37 ερωτήσεις με 10 υποερωτήσεις και θα αποστέλλονται έως πέντε ημέρες μετά το εξιτήριο με τον σύνδεσμο να παραμένει ενεργός για 14 ημέρες.
Διαβάστε επίσης
Μετά τα γενικά νοσοκομεία sms αξιολόγησης θα στέλνουν και τα παιδιατρικά και ογκολογικά