Η δυσχρωματοψία, η διαταραχή στην αντίληψη ορισμένων χρωμάτων, ενδέχεται να επηρεάζει την έγκαιρη αναγνώριση ενός βασικού συμπτώματος του καρκίνου της ουροδόχου κύστης: Tης παρουσίας αίματος στα ούρα. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα από το Stanford Medicine, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ασθενείς με δυσχρωματοψία που διαγνώστηκαν με ουροθηλιακό καρκίνο της κύστης παρουσίασαν περίπου 52% υψηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας σε βάθος 20ετίας, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν διαταραχή χρωματικής όρασης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η δυσκολία στην αντίληψη της ερυθρής απόχρωσης μπορεί να καθυστερήσει την αναγνώριση της αιματουρίας – ένα από τα πιο συχνά πρώιμα συμπτώματα της νόσου – οδηγώντας ενδεχομένως σε διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο.
Τι είναι η δυσχρωματοψία
Η δυσχρωματοψία είναι διαταραχή της χρωματικής όρασης, κατά την οποία τα άτομα δυσκολεύονται να διακρίνουν συγκεκριμένες αποχρώσεις, συχνότερα μεταξύ κόκκινου και πράσινου. Πρόκειται για σχετικά συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα στους άνδρες, καθώς συνδέεται με γονιδιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.
Σε αντίθεση με την αχρωματοψία, μία σπάνια και σοβαρή μορφή κατά την οποία η όραση περιορίζεται σε αποχρώσεις του γκρι, η δυσχρωματοψία επιτρέπει την αντίληψη των περισσότερων χρωμάτων, αλλά με μειωμένη ικανότητα διάκρισης ορισμένων τόνων.
Στην καθημερινότητα, η δυσχρωματοψία μπορεί να επηρεάζει δραστηριότητες, όπως η αναγνώριση φωτεινών σηματοδοτών ή η διάκριση χρωματικών ενδείξεων. Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά κατά πόσο μπορεί να επηρεάζει και την αναγνώριση συμπτωμάτων που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις.
Πώς έγινε η μελέτη
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εκατομμύρια ανωνυμοποιημένα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία από μεγάλη βάση δεδομένων στις ΗΠΑ. Εντοπίστηκαν ασθενείς με δυσχρωματοψία που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και συγκρίθηκαν με αντίστοιχους ασθενείς χωρίς διαταραχή χρωματικής όρασης, με παρόμοια δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.
Η διαφορά στη μακροπρόθεσμη επιβίωση καταγράφηκε ειδικά στον καρκίνο της κύστης. Αντίθετα, σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχη στατιστικά σημαντική διαφορά, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στο ότι τα πρώιμα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου δεν εξαρτώνται από την αντίληψη χρώματος.
Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες
Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση, αλλά αναδεικνύουν μία πιθανή συσχέτιση που αξίζει περαιτέρω διερεύνησης. Παράλληλα, σημειώνουν τη σημασία της ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων.
Η έγκαιρη αξιολόγηση της αιματουρίας και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής παραμένουν καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.
Διαβάστε επίσης
Οφθαλμίατροι: Σοβαρά προβλήματα όρασης σε όλες τις ηλικίες
Μυωπία: Δεν φταίνε μόνο οι οθόνες – Ένοχος και ο κακός φωτισμός
Έρχονται «έξυπνα» γυαλιά που εστιάζουν μόνα τους – Πώς αλλάζουν την όρασή μας