Πριν προτρέξετε να κάνετε συνειρμούς για… σκόρδα και ρομαντισμό, οι επιστήμονες έχουν κάτι σοβαρό να πουν: Το σκόρδο φαίνεται πως δεν είναι μόνο για τη μαγειρική. Mπορεί να γίνει και πανίσχυρο «όπλο» στην καθημερινή στοματική υγιεινή. Μια νέα συστηματική ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Sharjah δείχνει ότι το εκχύλισμά του έχει αντιμικροβιακή δράση συγκρίσιμη με τη χλωρεξιδίνη – το πιο διαδεδομένο και αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι.
Κι όμως, όσο… έντονο κι αν είναι το άρωμά του, το σκόρδο αφήνει ένα αποτύπωμα που διαρκεί περισσότερο από τα χημικά διαλύματα.
Η έρευνα βασίστηκε σε 389 αρχικές μελέτες από διεθνείς βάσεις δεδομένων, εκ των οποίων τελικά αξιολογήθηκαν πέντε κλινικές μελέτες. Σε αυτές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις εκχυλίσματος σκόρδου εμφάνισαν αποτελεσματικότητα πολύ κοντά στη χλωρεξιδίνη, με σημαντική μείωση βακτηριακών φορτίων.
Παρότι κάποια αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη συγκέντρωση και τη διάρκεια χρήσης, οι επιστήμονες συμφωνούν: Tο σκόρδο δείχνει να αποτελεί αξιόλογη φυσική εναλλακτική. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι παρενέργειες — κάψιμο, έντονη οσμή — που μπορεί να αποθαρρύνουν τους πιο… ευαίσθητους χρήστες.
Παρά τις μικρές αδυναμίες, η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα μελετών που αναδεικούν το σκόρδο ως ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιμυκητιασικό παράγοντα. Εξάλλου, το δραστικό του συστατικό, η αλισίνη, αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και δεκαετίες.
Σήμερα, το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως σε συμπληρώματα και προϊόντα υγείας, ενώ σε αντίθεση με τη χλωρεξιδίνη, πολλά από αυτά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί πλήρως η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του σκόρδου ως στοματικό διάλυμα.
Το σκόρδο μπορεί να μην είναι η πιο «κοινωνική» επιλογή για δροσερή αναπνοή — αλλά ίσως είναι μια από τις πιο ισχυρές φυσικές άμυνες που έχουμε απέναντι στα στοματικά μικρόβια. Και η επιστήμη δείχνει πως αξίζει να του ρίξουμε μια πιο σοβαρή ματιά. Μέχρι τότε, το παραδοσιακό στοματικό διάλυμα μένει πρώτο στις συστάσεις των οδοντιάτρων… αλλά το ταπεινό σκόρδο φαίνεται πως ετοιμάζεται να του πάρει τη θέση.
Διαβάστε επίσης
Το αντικαρκινικό τρόφιμο που έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
Keto, fasting, carnivore – Η διαιτολόγος «εξετάζει» τις δίαιτες της μόδας και δίνει χρήσιμα tips
Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας – Ανακαλύψτε 8 φρούτα με πρωτεΐνη και βάλτε τα στο πιάτο σας