Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές έχουν χαμηλότερα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο, ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό για τη μνήμη, τη ρύθμιση της διάθεσης και τη λειτουργία των μυών.
Οι ερευνητές από το UC Davis Health τονίζουν ότι η ισορροπημένη διατροφή και ειδικότερα οι τροφές που είναι πλούσιες σε χολίνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας και της καθημερινότητας των ασθενών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, ανέλυσε δεδομένα από 25 διαφορετικές έρευνες και σύγκρινε τα επίπεδα νευρομεταβολιτών σε 370 άτομα με αγχώδεις διαταραχές και 342 χωρίς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές είχαν περίπου 8% λιγότερη χολίνη στον εγκέφαλό τους, ειδικά στον προμετωπιαίο φλοιό, τον τομέα του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.
Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών και για βασικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Ο οργανισμός παράγει μόνο μικρή ποσότητα, ενώ η υπόλοιπη πρέπει να προέρχεται από διατροφή πλούσια σε χολίνη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έντονη αντίδραση στο στρες που παρατηρείται σε αγχώδεις διαταραχές πιθανόν αυξάνει την ανάγκη του εγκεφάλου για χολίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν η αύξηση της χολίνης μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων μειώνει την ένταση του άγχους.
Η διατροφή ως «σύμμαχος» του εγκεφάλου
Ο Richard Maddock, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει τη σημασία της διατροφής. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι, δεν παίρνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα χολίνης», όπως αναφέρει.
Τρόφιμα πλούσια σε χολίνη:
- Κρόκος αυγού – ο πιο πλούσιος φυσικός πόρος χολίνης
- Συκώτι βοδινού
- Κρέας (βοδινό, κοτόπουλο)
- Ψάρια, όπως ο σολομός
- Σόγια και γαλακτοκομικά προϊόντα
Ειδικά ο κρόκος αυγού αναδεικνύεται ως εξαιρετική πηγή χολίνης, εύκολα προσβάσιμη και ασφαλής για καθημερινή κατανάλωση.
Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν περίπου το 30% των ενηλίκων και συχνά παραμένουν υποθεραπευόμενες. Παράλληλα με τις κλασικές θεραπείες, η διατροφή πλούσια σε χολίνη μπορεί να υποστηρίξει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι η ισορροπημένη διατροφή – με τρόφιμα όπως ο κρόκος αυγού, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια – είναι κρίσιμη για την ψυχική και σωματική υγεία. Η ιστορία της χολίνης και των αγχωδών διαταραχών μόλις ξεκινά, και η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον δρόμο για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Διαβάστε επίσης
Το θαυματουργό μυρωδικό βότανο που διώχνει το φούσκωμα και προστατεύει καρδιά, μυαλό και οστά