Μία από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως -εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 4 στους 100 ενήλικες -είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η πάθηση εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ενώ η ακριβής αιτιολογία της παραμένει ασαφής, καθιστώντας τη διαχείρισή της ιδιαίτερα απαιτητική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστημονική κοινότητα αναζητά απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους ανακούφισης των ασθενών. Μία νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του NHS Trust στη Μεγάλη Βρετανία, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, προτείνει μια προσιτή και φυσική προσέγγιση: την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο αποδείχθηκε πιο αποδοτικό από τις τρέχουσες οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τι έδειξε η έρευνα
Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε 139 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: οι 68 ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή για έξι εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι 71 ακολούθησαν τις συμβατικές διατροφικές οδηγίες. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε διαδικτυακά σεμινάρια διάρκειας 30 λεπτών σχετικά με τις αρχές της διατροφής που υιοθετούσαν.
Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: το 62% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους, έναντι 42% στην ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια «απλή, ευχάριστη και αποτελεσματική» στρατηγική πρώτης γραμμής για τη διαχείριση του συνδρόμου, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τους επαγγελματίες υγείας.
«Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση της πάθησης», δήλωσε ο Δρ. Imran Aziz, λέκτορας γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε όχι απλώς εξίσου αποτελεσματική, αλλά ακόμη καλύτερη από τις παραδοσιακές διατροφικές οδηγίες, προσφέροντας ανακούφιση χωρίς τους περιορισμούς πιο αυστηρών προσεγγίσεων, όπως η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP».
Η υφιστάμενη προσέγγιση – Η δίαιτα FODMAP
Οι τρέχουσες οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζονται στη λεγόμενη δίαιτα χαμηλή σε FODMAP. Το ακρωνύμιο προέρχεται από τους όρους Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols (δηλαδή ζυμώσιμους ολιγο-, δι-, και μονοσακχαρίτες, και πολυόλες).
Η δίαιτα αυτή προϋποθέτει τον περιορισμό ή την αποφυγή τροφών πλούσιων σε αυτές τις ουσίες, όπως το μπρόκολο, τα φασόλια, οι φακές, το σιτάρι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μήλα και ορισμένοι χυμοί φρούτων –τρόφιμα που συχνά προκαλούν αέρια και φουσκώματα. Αν και αποδεδειγμένα αποτελεσματική σε αρκετές περιπτώσεις, η FODMAP θεωρείται περιοριστική και δύσκολη στην εφαρμογή της μακροπρόθεσμα.
Διαβάστε επίσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο
Το γλυκό προφίλ που αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πόσο «βαρύ» πέφτει το στρες στο πεπτικό σύστημα