Για τη μεγάλη μας προθυμία να καταναλώσουμε αναρίθμητα «υγιεινά» τρόφιμα μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για τα Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), μέλος του IDF Europe.

Από τη μανία με το αβοκάντο σε σαλάτες, τοστ, ομελέτες… μέχρι τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, τα δημοφιλή overnight oats – ή αλλιώς τη βρόμη που μουλιάζει όλο το βράδυ- τους χυμούς και του κάθε λογής σπόρους, η λίστα με τα υγιεινά τρόφιμα και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι πολύ μεγάλη και διαρκώς μακραίνει.

Με τη βοήθεια του κυρίου Δημοσθενόπουλου βάζουμε τάξη στο πλήθος αυτών των διατροφικών trends και παίρνουμε οδηγίες για να τα καταναλώνουμε με σωστό και ισορροπημένο τρόπο.

Τα τρόφιμα για τα οποία μιλάει ο κύριος Δημοσθενόπουλος είναι:

  • οι σπόροι όπως οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, τα brazilian nuts κτλ
  • οι χυμοί και τα ολόκληρα φρούτα
  • η βρόμη
  • φυστικοβούτυρο
  • μπάρες δημητριακών
  • ταχίνι
  • προϊόντα ολικής άλεσης εμπορίου
  • μαύρη σοκολάτα υγείας
  • τα υπερεπεξαργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα
  • τα γλυκαντικά
  • τα υπερ-πρωτεϊνικά τρόφιμα και τους ισχυρισμούς υγείας που καθιστούν ένα τρόφιμο υψηλό σε πρωτεϊνη
  • τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα

Παρακολουθήστε το vidcast εδώ

Ο κύριος Δημοσθενόπουλος μιλάει για την παγίδα της υπερκατανάλωσης τροφίμων επειδή θεωρούνται «υγιεινά», ενώ διευκρινίζει ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στο βαθμό που κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι επεξεργασμένα ή πολύ επεξεργασμένα, αλλά και θερμιδογόνα.

Εξηγεί ακόμη πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε την ετικέτα και να αποφεύγουμε τα προϊόντα με… μακροσκελή σύνθεση, επιλέγοντας αυτά με τα λιγότερα συστατικά. Αποφεύγοντας επίσης εκείνα που στα τρία πρώτα συστατικά αναγράφουν τις λέξεις «ζάχαρη» ή «αλάτι».

Επισημαίνει επιπρόσθετα ότι ορισμένοι ισχυρισμοί υγείας όπως λόγου χάρη η «μαύρη σοκολάτα υγείας» ενδεχομένως να μην έπαιρναν το «πράσινο φως» με τα σημερινά δεδομένα, δεδομένου ότι το δεύτερο συστατικό σε αυτό το προϊόν είναι η ζάχαρη.

Δίνει ακόμη τους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθούμε στη διατροφή μας για να είναι ισορροπημένη και να μην μας «φορτώνει» περιττές θερμίδες. Οπως εξηγεί ο κύριος Δημοσθενόπουλος συχνά οι καταναλωτές μπερδεύονται ανάμεσα στο τι είναι «διαιτητικό» και τι «υγιεινό», καταναλώνοντας περισσότερη ποσότητα από π.χ. υγιεινά ζυμαρικά ολικής άλεσης και φορτώνοντας τον εαυτό τους με παραπάνω θερμίδες.

«Ορισμένα προϊόντα ολικής μπορεί να έχουν και περισσότερες θερμίδες από τα κανονικά, αλλά δίνουν κορεσμό, ρυθμίζουν τα μεταγευματικά σάχκαρα, βοηθούν τον μεταβολισμό, επομένως το μυστικό είναι η κατανάλωση με μέτρο» τονίζει ο ειδικός.

«Ενα ποτήρι φυσικού χυμού έχει τις θερμίδες από 3-4 ολόκληρα πορτοκάλια» λέει ακόμη ο κύριος Δημοσθενόπουλος για να κάνει κατανοητή την ένοια του υγιεινού μεν, αλλά πιο θερμιδογόνου τροφίμου, ενώ δίνει και την «ενδιάμεση» επιλογή των σπιτικών smoothie που διατηρούν τις φυτικές ίνες.

Ακόμη ο ειδικός σχολιάζει τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη, τονίζοντας ότι «η ζάχαρη έχει φύγει μόνο, όχι οι θερμίδες».

Στην Ελλάδα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε υγιεινή διατροφή, αλλά πρόκειται περί μύθου, καθώς η πραγματικά υγιιενή διατρφοή ήταν αυτή της δεκαετίας του 60 στην Κρήτη, υπενθυμίζει ο κύριος Δημοσθενόπουλος αλλά επισημαίνει ότι χάρη στο ελαιόλαδο, τα χόρτα και το ψάρι, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής επιβιώνουν μέχρι σήμερα και επιτρέπουν να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Τονίζει ακόμη ότι το σώμα μας έχει τη «μαγική λειτουργία, ό,τι υπερπροσλαμβάνει και του ‘περισσεύει’ να το μετατρέπει σε λίπος». Επομένως χρειάζεται προσοχή και τήρηση του μέτρου, αλλά και κατανάλωση όσων πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με το διατροφικό trend που ήδη σαρώνει στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει μόδα στην χώρα μας – και ίσως να μην γίνει ποτέ! – τα προϊόντα από έντομα. «Πρόκειται για το κλασικό street food στις ασιατικές χώρες που ενδεχομένως να έρθει και στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» προβλέπει ο κύριος Δημοσθενόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Όταν η ευεξία γίνεται παγίδα: 4 wellness trends που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Η δημοφιλής δίαιτα που δημιουργεί πέτρες στα νεφρά – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους υγείας

Τρώγεται το χώμα και η βρωμιά; Η νέα παράξενη μόδα του TikTok που διχάζει τους ειδικούς